Povijest

LOGOR “MUZEJ JABLANICA” Pokušavaju sakriti strahote koje su Hrvati proživljavali

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u HNŽ-u priprema svečanost povodom obilježavanja 30. obljetnice raspuštanja logora Muzej u Jablanici, također osiguran je prijevoz iz Mostara s polaskom planiranim u 9:30 sati s Trga hrvatskih velikana (ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače).

Svečanost obilježavanja će se održati u petak, 1. ožujka, s početkom u 10:30 sati ispred Muzeja, a bit će obilježena polaganjem vijenaca te svečanom svetom misom u župnoj crkvi Bezgrješnog Začeća BDM u Jablanici. 

Povijesni značaj logora “Muzej” 

Logor Muzej osnovalo je ratno Predsjedništvo općine Jablanica 15. travnja 1993. godine kada su uhićeni i u logor dovedeni prvi Hrvati bez ikakva obrazloženja o razlozima zatvaranja. Nakon toga, točnije 10. svibnja 1993. godine, nakon napada Armije BiH na hrvatsko selo Grabovicu, u logor su dovedeni zarobljeni pripadnici HVO-a. 

Također, napadom Armije BiH na selo Doljane 28. srpnja 1993. godine prisilno je i protupravno u logor dovedeno više od 150 civila iz tog sela. U toj skupini dovedena je i najmlađa osoba u logor, dijete starosti 28 dana, te više od 60 djece mlađe od 14 godina i veći broj starijih osoba.

U prostorijama Muzeja nalazile su se samice u kojima su stravične torture prolazili hrvatski logoraši. Razmjena je uslijedila 1. ožujka 1994. Do današnjeg dana pravosuđe nije podignulo niti jednu optužnicu za nalogodavce osnivanja logora“, kazao je Ronald Jarak, bivši predsjednik udruge Hrvatskih logoraša HNŽ-a.

Program obilježavanja 

Svečanost će započeti u 10:30 sati ispred Muzeja gdje će biti položeni vijenci kako bi se odala počast svim žrtvama logora “Muzej”. Nakon toga, u župnoj crkvi u Jablanici, bit će služena svečana sveta misa koja će biti prigoda za molitvu i zajedničko sjećanje na sve one koji su prošli kroz logor Muzej. 

Organizacija prijevoza iz Mostara 

Za sve zainteresirane, organiziran je prijevoz iz Mostara s polaskom planiranim u 9:30 sati s Trga hrvatskih velikana (ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače). Tako je Udruga logoraša HNŽ-a olakšala dolazak svima koji žele sudjelovati u obilježavanju ove važne obljetnice i odati počast žrtvama logora “Muzej”. 

Poziv na sudjelovanje 

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u HNŽ-u poziva sve članove udruge, građane, te sve ljude dobre volje da se pridruže u obilježavanju 30. obljetnice raspuštanja logora Muzej u Jablanici. Neka ovo bude prigoda da se zajedno odamo počast žrtvama, ali i da se izrazimo zahvalnost za slobodu koju danas uživamo. 

Obilježavanje 30. obljetnice raspuštanja logora Muzej u Jablanici prilika je za duboko sjećanje i poštovanje prema svima koji su pretrpjeli nepravdu tijekom ratnih godina, te za promicanje vrijednosti slobode i ljudskog dostojanstva. 

Svi koji se pridruže ovom događaju ne samo da pokazuju svoju poštovanje prema prošlosti, već i potvrđuju važnost zajedništva i solidarnosti u izgradnji bolje budućnosti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button