Svijet

Krajnja ljevica će požaliti što je FBI-a “natjerala” na Trumpa

Krajnja ljevica, koja je zaživjela kao opozicija Trumpovoj administraciji, odlučna je iskoristiti moć vlade kako bi uklonila one koji joj osporavaju moć.

Kakvu god ispriku Ministarstvo pravosuđa i FBI imali za raciju u kući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nema sumnje o krajnjoj implikaciji. Krajnja ljevica, koja je zaživjela kao opozicija Trumpovoj administraciji, odlučna je iskoristiti moć vlade kako bi uklonila one koji joj osporavaju moć, navodi nationalinterest.com.

Jesu li agenti FBI-a tražili pogrešne povjerljive dokumente uzete iz Bijele kuće? Što bi bilo smiješno. Kao predsjednik, Trump je mogao deklasificirati sve što je htio i nije trebao nikome reći budući da je bio izvršni direktor izvršne vlasti i vrhovni zapovjednik vojske i, prema tome, onaj koji može klasificirati informacije. Doslovno je nemoguće da predsjednik pogrešno postupa s povjerljivim podacima budući da mu je povjerena sposobnost da ih klasificira i upravlja njima. Ministarstvo pravosuđa i FBI trebali bi to znati osim ako nisu bili bolesni onog dana kad su slušali pravo na pravnom fakultetu.

Trumpa
Slika: Jedna od prvih reakcija bivšeg predsjednika Trumpa: Ovo su tamna vremena nad ovom Nacijom i mojim predivnim domom, Mar-A-Lago imanje u Palm Bech, Florida je trenutno pod opsadom velike grupe FBI agenata / Foto: snimka zaslona YouTube

Dvostruka mjerila (demokrati “jednakiji” od drugih…)

Postoji, ona “manja” okolnost da je Trumpova protukandidatkinja iz 2016., Hillary Clinton, imala instaliran server u svom domu kako bi prikrila svoje komunikacije sa tijelima vlasti, za koje je istraga kasnije utvrdila da sadrže povjerljive informacije. Nije imala ni Trumpovu plenarnu ovlast za deklasifikaciju informacija, a još uvijek nije čak ni kazneno gonjena. Ni Hillarynom suprugu, također, bivšem predsjedniku Billu Clintonu, koji joj je pomogao u osnivanju Clinton Global Initiative – najvećeg mehanizma za primanje stranog mita u svjetskoj povijesti – nije toliko predavano pozornosti, a pogotovo ne pravnog gonjenja od strane tijela vlasti.

Također je izbjegao kazneni progon i sin predsjednika Joea Bidena, Hunter, koji je izgleda prikupio sredstva u Ukrajini i Kini za nepojavljivanje s odgovarajućim iznosom odvojenim za “velikog gazdu”. Zašto se s tim demokratima postupa u dječjim rukavicama dok se Trumpa progoni zbog izmišljenih zločina? Razlog je što se ovdje radi o politici, a ne o pravdi.

Prethodne i lažne optužbe ljevice na račun Trumpa

Trumpova nevinost za ono za što je optužen nikada nije spriječila razularenu ljevicu da ga nastavi napadati. To je bilo sasvim jasno nakon što je Muellerova istraga potvrdila kako je tvrdnja da su Trump i njegova kampanja bili u dosluhu s Rusijom – lažna. Također je napad na Trumpa dodatno osnažen s dva lažna opoziva Trumpa zbog izmišljenih zločina i smiješno nepreciznom i partizanskom sjednicom od 6. siječnja Zastupničkog doma, kojim upravlja Nancy Pelosi.

Trump će vjerojatno tvrditi da, iako je na meti, vlada zapravo juri one koji su ga podržavali ili bilo koga tko dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost i provedbu zakona duboke države koju ljevica sada kontrolira. On im samo stoji na putu.

Vladin sustav nacionalne sigurnosti usmjeren protiv protivnika trenutno vladajućih

Ovo će biti snažna poruka koja bi mogla imati dodatnu prednost jer je istinita. Naime, prisjećajući se ranijeg korištenja organa vlasti, Porezne uprave (engl. IRS), od strane predsjednika Baracka Obame, prema:

  • ciljanim društvenim i političkim, a konzervativnim skupinama poznatima kao “Tea Party” i, nedavno,
  • na apsurdne optužbe za pobunu koje se primjenjuju na budale koje su se pobunile na Kapitolu,

čini se kako je čudovišni sustav nacionalne sigurnosti okrenut protiv protivnika vladajućeg režima.

Upad u Trumpov dom bit će prekretnica za mnoge. Ne može ga se odbaciti kao nekog seljačinu koji prosvjeduje u Capitolu ili kao člana Tea Party skupine, koji pokušava osnovati neprofitnu organizaciju koja bi razglabala o ograničenostima Vlade. On je bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i još uvijek je vođa široko popularnog političkog pokreta.

Trumpovo biračko tijelo dodatno motivirano

Neposredna politička reakcija je da će republikanci i bilo tko pristran prema Trumpu dobiti više želje i energije za glasovanje na izborima u sredini mandata u studenom nego na bilo kojim izborima od građanskog rata. Ta energija je ono što pobjeđuje na izborima u sredini mandata. Poticaj će vjerojatno zasjeniti čak i val demokrata iz 1930. na početku Velike depresije. U kombinaciji s nezadovoljstvom oko gospodarstva, ovo predviđa budući izborni val.

Zašto bi demokrati napravili tako glupu taktičku pogrešku? Je li to bila samoživa glupost? Jesu li državni odvjetnik i direktor FBI-a poremećeni i ne mare za ugled institucija koje vode? Ili je to bilo više proračunato i zlokobnije: potez kojim se osigurava da Trump bude republikanski kandidat 2024. umjesto guvernera Floride Rona DeSantisa u nadi da će Trump voditi tako ogorčenu i osobnu kampanju da bi demokrati mogli nekako zadržati vlast?

Bez obzira na motiv i plan, birači sada moraju odlučiti hoće li im odgovarati da ljevica bude zadužena za čudovište u koji se pretvorila nacionalna sigurnosna struktura ili je vrijeme da se smanji moć tog čudovišta i pokuša ga se depolitizirati. Nakon današnjeg dana, to znači uklanjanje FBI-a iz istrage bilo kakve navodne političke korupcije ili eventualno ukidanje agencije. Ostale komponente tvornice neuspjeha, poput vojske koja ne može dobivati ​​ratove i obavještajne birokracije koja većinu stvari griješi, ali se ističe u domaćem političkom ratovanju, na sličan način treba značajno smanjiti ili ukloniti.

Urušavanje demokracije i volje birača

U posljednje vrijeme mnogo se govori o napadima na demokraciju i pokušajima potkopavanja iskazanih želja birača. Nakon ovog slučaja, mnogo veći dio zemlje sada energično podržava tu tvrdnju.

Autor: Christian Whiton je bio viši savjetnik State Departmenta u administracijama Trumpa i Georgea W. Busha

Prijevod: Tvrtko

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
nationalinterest.org

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button