Izbor uredništva

Zašto je Muskovo preuzimanje Twittera potreslo EU i SAD?

Svjetski događaji nam poslužuju kako bi pokazali u Hrvatskoj stvarnu važnost Twittera i zašto događaje vezane s njim prati cijeli svijet. Taj svijet ili preciznije zapadni mediji su u listopadu bili užasnuti Muskovim preuzimanjem Twittera.

Svaki građanin Hrvatske koji otvori Twitter račun brzo otkrije da ova mreža kod nas nije popularna. To je razlog zašto mi ne razumijemo važnost Muskovog preuzimanja Twittera

Govoreći o konkretnim domaćim brojkama red je spomenuti da je 2020 godine 1.9 milijuna Hrvata koristilo Facebook, 1.1 milijun Instagram, a samo 340 tisuća Twitter. Reći ćete da je 340 tisuća veliki broj, ali u usporedbi s Facebookom i Instagramom…

Za razliku od nas Twitter je u svijetu iznimno važna društvena mreža. Nju je možemo slobodno reći bio dodatno proslavio američki predsjednik Donald Trump kojeg će Twitter potom blokirati. Za razliku od SAD gdje se predsjednik usamljeno borio protiv „režima” Nigerija je automatski blokirala Twitter nakon što je ova mreža kaznila račun njihovog predsjednika.

Ti svjetski događaji nam poslužuju da bi pokazali u Hrvatskoj stvarnu važnost Twittera i zašto događaje vezane s njim prati cijeli svijet. Taj svijet ili preciznije zapadni mediji su u listopadu bili užasnuti Muskovim preuzimanjem Twittera.

Riječ je o preuzimanju koje predstavlja pobjedu u prvoj rundi bitke PayPal protiv Amazona, Googlea i Facebooka. Protivnici multikulturalizma očekuju da će PayPal ostvariti pobjedu i u drugoj rundi na parlamentarnim izborima u SAD, a potom…

Mi ovdje inače govorimo o osnivačima PayPala Elonu Muska i Peteru Thielu. Oni se, se svaki na svoj način, bore protiv multikulturalizma i za slobodu govora. Peter Thiel se za to bori putem financiranja Republikanaca, a Elon Musk putem Twittera.

Nakon listopadskog preuzimanja Twittera Musk je prvo najurio tamošnje direktore što je malo tko oplakivao.

Amerikanci to nisu oplakivali,a pitanje je da li će Hrvati oplakivati ako novi vlasnik Fortenove najuri tamošnje direktore.

Malo tko je oplakivao najurene direktore Twittera jer je razloga za njihovu omraženost bilo bezbroj. Jedino koji su to oplakivali su bili američkih mediji koji su kritizirali optuštanje glavnog cenzora. Riječ je o Vijaya Gadde čiji otkaz je bio kritiziran pošto je njen posao bio povjerenje i sigurnost na Twitteru.

U tekstu koji kritizira to otpuštanje se navodi kako Elon Musk vjeruje u potpunu, neograničenu slobodu govora i to za zapadne režime ne predstavlja pohvalu. Zagovornici ljudskih prava konstatiraju da će pridržavanjem slobode govora Twitter postati instrument za širenje mržnje, podjela i lažnih vijesti. Drugim riječima po njima moguće je imati ili slobodu govora ili ljudska prava,a nije moguće imati oboje. Činjenica da je osnovno ljudsko pravo sloboda govora njih ne zanima.

To preuzimanje Twittera od strane zagovornika slobodnog govora je odmah rezultiralo s reakcijom režima. Kao što je izborna pobjeda Donalda Trumpa rezultirala reakcijom režima, tim je rezultiralo i Muskovo preuzimanje Twittera.

Audi, General Motors, General Mills, Pfizer i drugi su ukinuli svoje reklame na Twitteru što ova društvena mreža jako dobro osjeća u svojim financijama. Praktički sav novac koji Twitter zaradi dolazi od reklama pa sada ova društvena mreža gubi 4 milijuna dolara dnevno.

Taj pritisak je barem trenutačno rezultirao uspjehom. Elon Musk je bio podjelio 2 tisuća otkaza komesarima slobode govora, samo da bi ih potom pod pritiskom vratio na posao. Što će biti kasnije nitko ne zna, ali možemo reći da je izgubio svoju prvu bitku za slobodu govora na Twitteru. Ukratko ponovilo se ono što je bilo s Trumpom,a sada svi napetom čekamo drugu rundu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Hladna istina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button