Povijest

Kiseljak kod Žepča: 29 godina nekažnjenog zločina tzv. Armije BiH nad Hrvatima; najmlađa žrtva djevojčica od 13 godina

U selu Kiseljak nadomak Žepča danas se obilježava 29. obljetnica zločina nad 15 hrvatskih civila.

Na današnji dan, 16. kolovoza 1993. snage tzv. Armije BiH, napale su selo Kiseljak, likvidirale 15 civila , a 24 zarobljena Hrvata držali kao živi štiti. Najmlađa žrtva pokolja bila je djevojčica Ivana Širić (13 godina). Ana Širić je tog dana izgubila kćer, brata Florijana i roditelje Katu i Franu Krezić. Za zločin u selu Kiseljak nitko nije odgovarao ni pred Haaškim tribunalom, a ni Sudom BiH.

U selu Kiseljak nadomak Žepča danas je obilježena 29. obljetnica zločina nad hrvatskim civilima i pripadnicima 111. xp brigade Žepče.  

U kasnim popodnevnim satima tog 16. kolovoza 1993. godine postrojbe tzv. Armije BiH napale su selo Kiseljak i ubile 11 Hrvata od kojih je 8 bilo civila.

Najmlađa žrtva masakra bila je Ivana Širić, djevojčica od 13 godina. Ana Širić, mještanka sela Kiseljak tog je dana  izgubila kćer Ivanu, brata Florijana i roditelje Katu i Franu Krezić. 

Bojovnici HVO-a 111. xp brigade Žepče ubrzo su opkolili vojnike tzv. Armije BiH koji su 24 Hrvata iz sela Kiseljak zarobili i držali ih u živom štitu nakon čega je dogovorena razmjena hrvatskih civila iz Kiseljaka za vojnike tzv. Armije BiH. 

Svjedočanstvo Hrvatice žepačkog kraja

Hrvatica iz žepačkog sela Kiseljak, majka petero djece, o tome zločinu svjedočila je 21. veljače 1994. godine i rekla:
„Muslimanski vojnici su se međusobno dovikivali s ’Allahu ekber’. Skupilo se više od 20 muslimanskih vojnika. Prijetili su, psovali: ’Znat ćete vi, ustaše, što su balije’. Sve su zarobljene potjerali prema cesti naredivši da se međusobno drže tako da njima mogu biti živi zid… Vraćali su se natrag. I onda čuh Ivanu: ’Joj, mama!’ Pogledah kroz prozor, Ivana pade i nije više progovorila. Muslimani su pucali po ostalima. Čula sam kako viču: ’Sad ćete vidjeti što su balije. Majku vam ustašku, sad ste naši’.


Prija Kata Krezić pala je na leđa s rukama prekriženima na prsima. Floro je ležao na putu pod prozorom, a kraj njega je na trbuhu puzila moja snaha Ankica, Florina sestra. Jaukala je. Janja i Jozo Bulajić ležali su jedno na drugom. Mislila sam da su oboje mrtvi. Ivana i Franju smo vidjeli kroz balvane. Franjo je ležao s iznutricama vani. Čula sam kako kaže Ivanu da mu stavi drvo pod glavu. Ivan je to učinio i trudio se da mu jezik izvuče vani. Ali, Franjo je istog trenutka umro…“.

Za masakr u selu Kiseljak nadomak Žepča nitko nije odgovarao ni pred Haaškim tribunalom, a ni pred Sudom BiH.

Hrvatska javnost za ovaj zločin odgovornim smatra Refika Lendu, zapovjednika OG “Bosna”, Suada Hasanovića, zapovjednika 303. brigade, Mirsada Šestića zapovjednika 2. bataljuna 303. brigade, Narcis Drocić, zapovjednika Zelenih beretki 319.  brigade te  Envera  Hasičevića, zamjenik zapovjednika Zelenih beretki. 

Ipak, niti ovaj zločin nije pokolebao hrabre Hrvate branitelje žepačkog kraja koji su nadljudskim naporima, u okruženju srpskih i muslimanskih snaga, uspjeli obraniti Žepče i svoje domove.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button