Domovina

KASIM TRNKA- PRAVNI ILI EKSPERT OBMANJIVANJA I PODVALJIVANJA?

Čak je, veli Trnka, i Tuđman u Daytonu na to pristao, čemu je on osobno svjedočio. E to bi, pomislio je ovaj Alijin pravni znalac, trebao biti krunski dokaz da se Hrvati nemaju razloga buniti.

Koliko god su politički predstavnici Hrvata ponudili riješenja za izmjene izbornih pravila, koja omogućuju Bošnjacima da uz bošnjačkog izaberu i hrvatskog člana Predsjedništva, u svakom su bošnjački političari, njihovi politički analitičari, intelektualci, pravni eksperti pronalazili bar dvije tri falinke.

Zajednička mahana svim hrvatskim prijedlozima bila je, ostala i bit će to što hrvatski prijedlog ne omogućava da Bošnjaci i dalje mogu birati Komšića ili nekog novog komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva. Ali kako su Bošnjaci, ili bar neki od njih deklarativno protiv toga da bošnjački biraju hrvatskog člana Predsjedništva, a stvarno za- onda valja smisliti neki razlog zašto im je hrvatski prijedlog neprihvatljiv.

Odmah na prvu, bez čitanja, može se reći da taj hrvatski, HDZ-ov ili HNS-ov prijedlog kakav god on bio, znači uvođenje trećeg entiteta, iliti “zločinačke Herceg Bosne”. Drugim riječima samim omogućavanjem Hrvatima da izaberu svog predstavnika u tročlani državni vrh pojavio bi se treći entitet- uskrsla bi Vlada Herceg Bosne, parlament, u stolni grad Mostar stigao bi i predsjednik HR HB.

No, ako se malo dublje analizira šta lukavi Latini nude može se još štošta otkriti. Recimo “etničke podjele”. To je zgodna sintagma koja diskreditira i najbolje rješenje. Pa tko danas u Europi podržava etničke podjele- nitko. Ima tu još difamirajućih atribucija koliko voliš- segregacija, diskriminacija, aparthejd…

E, posebna falinka svakog prijedloga hrvatskog je što bi njegova realizacija značila ispunjavanje želja Dragana Čovića i HDZ BiH. Pa, naravno da je neprihvatljivo ispunjavati želje bilo kojeg pojedinca, ili stranke, pogotovo omraženog im Dragana Čovića, dok im on tepa “naši bošnjački prijatelji”. Netko naivan bi pomislio pa neće ni Dragan Čović živjeti vječno, možda kad ga ne bude bošnjačka politička elita prihvati taj neki naš prijedlog. Takvi zaboravljaju kako jednako uvjerljiv “argument” može biti- pa nećemo mi ispunjavati želje Marka Matića i HDZ-a. A ako bi među Hrvatima pobijedila neka druga stranka- recimo HRS -bi li manje uvjerljiv bio “argument”- prihvaćanje tog prijedloga značilo bi ispunjavanje želja Slavena Raguža i HRS-a? Pa, naravno da ne bi.

Ako pretendirate biti malo ozbiljniji u odbacivanju hrvatskih prijedloga izmjena Izbornog zakona uvijek možete posegnuti za presudama Europskog suda za ljudska prava, a ima ih hvala Bogu čak pet-šest, po apelacijama koje je sponzorirala bošnjačka politika, pa reći da su one prioritet, ali da njihova provedba zahtjeva promjenu Ustava. A Ustav promijeniti u Bosni i Hercegovini jednako je lako kao i luđaku skinuti košulju.

Ili možete konsultirati kakvog “pravnog eksperta”, kojemu nikakav problem nije struku podrediti interesima aktualnog bošnjačkog političkog mainstreama – poput Kasima Trnke. On vam recimo može “stručno” potvrditi da se prema Ustavu iz Federacije BiH bira Bošnjak i Hrvat u Predsjedništvo BiH i da oni predstavljaju sve građane pošto ih svi građani  biraju. Čak je, veli Trnka, i Tuđman u Daytonu na to pristao, čemu je on osobno svjedočio. E to bi, pomislio je ovaj Alijin pravni znalac, trebao biti krunski dokaz da se Hrvati nemaju razloga buniti. Jer ako je Tuđman na to pristao, a pristao je jer “mrtva usta ne (od)govore” onda se više nema o čemu pričati. No, Trnka zaboravlja kako je tamo bilo i drugih svjedoka, poput recimo Mate Granića, Zubaka i drugih koji su bezbroj puta posvjedočili da ovo što Bošnjaci, već četvrti put, rade Hrvatima, namećući im Komšića, nije u duhu Daytona i onog što je u Daytonu dogovoreno.

Doduše, istina je da svi građani većeg entiteta biraju Hrvata i Bošnjaka u državno Predsjedništvo, ali po neustavnom Izbornom zakonu, kako je to presudio Ustavni sud u predmetu “Ljubić”, po kojem je  Federacija jedna izborna jedinica pa višestruko brojniji Bošnjaci komotno mogu izabrati i hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Ako je novinar na istoj propagandističkoj liniji kao “ekspert” Trnka naravno da ga neće pitati a zašto se onda biraju tri člana Predsjedništva BiH ako sva trojica predstavljaju građane- pa dovoljan bi bio jedan. I što je s konstitutivnošću naroda, kao nadkrovljujućem ustavnom načelu, kako je to presudio Ustavni sud BiH, po apelaciji Alije Izetbegovića još 2000 godine, koje nema bez jednakopravnosti naroda. Nije li to ustavno načelo povrijeđeno ako građani Bošnjaci mogu izabrati dva člana Predsjedništva, a građani Hrvati ni jednog.

Trnku, naravno nećete pitati ni zbog čega onda veto članova Predsjedništva ne potvrđuje Zastupnički-građanski dom, ako su oni predstavnici građana, a ne naroda, već u slučaju veta srpskog člana Predsjedništva Narodna skupština Republike Srpske, a u slučaju veta bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva klubovi Bošnjaka i Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH. “Pravni ekspert” i svjedok iz Daytona Trnka sigurno zna da u Članku 5. stavak 2, točka d) Ustava BiH piše:

d) Član Predsjedništva koji se ne slaže s odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju s koje je izabran, pod uvjetom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član s te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.

Dakle, lijepo stoji u Ustavu BiH- hrvatski i bošnjački i tko potvrđuje njihov veto- hrvatski i bošnjački izaslanici u Domu naroda FBiH.

Samo što se sarajevski ekspert ustavnog prava ne drži Ustava, kao, što bi bravar rekao, pijan plota. Zapravo, Trnki bi od titule pravni ekspert više pristajala titula ekspert obmanjivanja i podvaljivanja.

Izvor: hms.ba / Hrvatsko nebo / Milan Šutalo

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button