Domovina

Evo kako Vesna Pusić bezočno laže o Hrvatima u BiH!

Valja podsjetiti kako je Vesna Pusić svojevremeno optužila Hrvatsku za agresiju na BiH, a dok je bila šefica hrvatske diplomacije incijativom da se prvo rješavaju ekonomska pitanja, svjesno opstruirala pregovore o izmjenama Izbornog zakona i tako omogućila nastavak gaženja političkih prava Hrvata u BiH.

Prijedlog novog izbornog zakona za BiH koji pokušava nametnuti HDZ BiH ne štiti prava Hrvata u BiH.

Štoviše, on bi većinu njih ostavio bez političke reprezentacije i de facto je u prvom redu uperen upravo protiv bh. Hrvata, s izuzetkom manjine koja živi u tri zapadnohercegovačke županije.

Izjavila je to u intervjuu za podgorički Monitor bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske u razdoblju između 2011. i 2016. godine Vesna Pusić.

– Taj prijedlog štiti isključivo vodstvo HDZ-a BiH, a posljedično i sadašnje lidere glavnih etničkih stranaka.

Takav pristup desetljećima uništava BiH, a bosanskohercegovački Hrvati su se već toliko napatili od raznih vidova “političke pomoći” iz Hrvatske da će ih u doglednoj budućnosti nestati ako im se nastavi ovako “pomagati” – ocjenjuje Pusić.

Izjava Vesne Pusić posljedica je ili njezine neupućenosti u HDZ-ov i HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH ili malicioznosti.

Naime, taj je prijedlog sukladan presudi Ustavnog suda BiH.

Ona nalaže da izaslanici u hrvatski, bošnjački i srpski klub Federalnog doma naroda budu izabrani od onih koje trebaju predstavljati.

Izbor legitimnih predstavnika po presudi u predmetu Ljubić treba osigurati i za sve ostale administrativno političke razine.

To znači i Predsjedništvo BiH, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Prema HNS-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona iz svake županijske skupštine birao bi se broj izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda

Taj broj bi bio srazmjeran udijelu pojedinog konstitutivnog naroda u određenoj županiji u odnosu na ukupan broj tog naroda.

S tim bi se iz županija u kojima je udio konstitutivnog naroda ispod 5 posto izabrao jedan zajednički predstavnik u pripadajući nacionalni klub Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, u hrvatskom klubu Federalnog doma naroda četvorica izaslanika;

Iz Unsko-sanske, Bosansko-podrinjske, Sarajevske i Tuzlanske županije izabrani su glasovima Bošnjaka.

A prema protuustavnim izbornim pravilima omogućeno je da bošnjačkim glasovima bude izabrano i šest takvih izaslanika.

To je dovoljno za izbor kompletne izvršne vlasti u FBiH bez predstavnika stranaka za koje na izborima glasa većina Hrvata.

Također, zahvaljujući protustavnim odredbama Izbornog zakona u tri mandatna razdoblja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima biran je Željko Komšić.

Valja podsjetiti kako je Vesna Pusić svojevremeno optužila Hrvatsku za agresiju na BiH.

Dok je bila šefica hrvatske diplomacije incijativom da se prvo rješavaju ekonomska pitanja, svjesno opstruirala pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Tako je omogućila nastavak gaženja političkih prava Hrvata u BiH, piše Hrvatski medijski servis.

Jedno od pitanja Monitora odnosilo se i na hrvatskog predsjednika (Zorana Milanovića).

On “prednjači u aktivizmu kada se radi o interesima Hrvata u BiH”.

“Tražio je da Vlada uvjetuje ulazak Finske i Švedske u NATO izmjenama izbornog zakonodavstva u skladu s prijedlogom HDZ-a i Dragana Čovića – koji nije u skladu sa odlukama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH.

Kako Vi vidite ovu Milanovićevu ponudu?”, glasilo je pitanje Monitora.

– Što se tiče ulaska Finske i Švedske u NATO, to je odluka koju će za Hrvatsku donijeti Hrvatski sabor, mislim bez mnogo dileme – kratko je odgovorila Pusić.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button