Izbor uredništva

Lauc:Bilo kakvo zagovaranje cijepljenja djece je neprihvatljivo i neetično.

U posljednje vrijeme sve češće se spominje mogućnost i opravdanost cijepljenja djece protiv bolesti COVID-19 čega se dotaknuo i Gordan Lauc u svom statusu kojeg navodimo u nastavku:

”Najnoviji vrlo opsežni podaci iz UK vrlo jasno pokazuju da je rizik pri infekciji djece sa SARS-CoV-2 virusom iznimno nizak. Štoviše, mogao bi biti podjednak ili čak niži od rizika nuspojava cijepljenja. Zbog toga niti EMA niti HZJZ ne preporučuju cijepljenje djece. Dok se eventualno ne promijene te preporuke, bilo kakvo zagovaranje cijepljenja djece je neprihvatljivo i neetično. (no svatko naravno ima pravo cijepiti svoje dijete ukoliko želi – rizik je vrlo mali i ne treba se bojati cijepljenja)S druge strane kod svih rizičnih skupina (stariji, pretili i sl.) je rizik teškog oblika covid-19 daleko veći i oni bi se svi trebali cijepiti. Kod nas je nedovoljno najstarijih cijepljeno i fokus akcija cijepljenja treba biti na njima. Cijepljenje mladih je negdje između ta dva ekstrema i treba biti stvar osobne odluke. Što god oni odlučili neće imati veliki utjecaj na tijek epidemije. Ako se cijepe, opet je moguće da će širiti zarazu, a zbog lažnog osjećaja sigurnosti možda čak i više od onih necijepljenih. S druge strane, ako se ne cijepe, rizik da će imati teški oblik bolesti je vrlo mali, tako da će bilo kakve akcije usmjerene na taj dio populacije imati vrlo mali učinak na broj teško oboljelih.

Gdje je granica između mladih i starih ne zna nitko, štoviše ona vjerojatno nije definirana kalendarskim godinama već općim zdravstvenim stanjem pojedinca. Ja osobno sam imao dosta teški oblik covida prošlog ljeta i cijepio sam se. ” navodi Gordan Lauc u najnovijoj objavi na Facebooku.

Crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button