Povijest

Kad su mnogi kalkulirali , oni su bili Prvi! 

Na današnji dan poginuo je Franko Lisica pripadnik Specijalne jedinice policije, koji je 2. svibnja 1991.godine na brdu Štikovača nad Polačom, ne štedeći vlastiti život da zaštiti kolege i izvrši zadaću, smrtno stradao pogođen neprijateljskim vatrenim oružjem iz neposredne blizine.

Danas se sjećamo i odajemo počast našem Franku Lisici, Bibinjcu, prvoj žrtvi Domovinskog rata zadarskog područja, koji je hrabro položio svoj mladi život 02.05.1991. na brdu Štikovača nad Polačom.

Franko je bio, kažu nam njegovi mještani, osim velik domoljub, vjernik, sportaš i jedan od onih samozatajnih ali strastvenih navijača KK Zadra, istočne tribine Jazina.

Četnički teror počeo je u kolovozu 1990. kada je izvedena tzv. balvan revolucija, a izravna agresija na Zadar i zadarsku okolicu slijedila je godinu kasnije.

Paravojne snage odmetnutih Srba podpomognutih srbiziranom JNA došli su na same prilaze gradu, no u njega nisu mogli uči zahvaljujući dobroj i organiziranoj obrani slabije naoružanih dobrovoljaca i pripadnika Zbora narodne garde. U cilju zastraživanja pučanstva odmetnici su vršili masovne pokolje od kojih je najstrahotniji onaj izveden u Škabrnji 18. studenoga 1991.

Na mjestu pogibije hrvatskog branitelja i domoljuba Franka Lisice 2. svibnja 1996. postavljeno mu je spomen poprsje, rad akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog

Značaj njegove žrtve je i u tome što je potaknula i one koji do tada nisu vjerovali da će biti rata, i da nam predstoji krvavi sukob s okupatorom, da se pokrenu, organiziraju i motiviraju za obranu domovine, Zadra i za stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske – kazao je još prije nekoliko godina za Slobodnu Dalmaciju Klaudio Vidaić, dopredsjednik Hvidre Zadar.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button