Domovina

Karolina Vidović Krišto: ‘Koji je stav Vlade o Pupovčevoj izjavi da se traži kazna i za 12 redarstvenika u Borovu, je li MUP zabranio rad Grobarima i Delijama?’

Zastupničko pitanje vezano uz napad na dječaka u Vukovaru uputila je i nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto. Napad na 13-godišnjeg dječaka u Vukovaru zbog nošenja hrvatskih nacionalnih oznaka izazvao je brojne osude i reakciju javnosti. U petak se oglasio i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac koji se ispričao zbog incidenta, ali i prozvao vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu.

Ono što je Karolina Vidović Krišto objavila, prenosimo u cijelosti.

“Nemili događaj u Gradu Vukovaru u kojemu je u utorak, 1. lipnja 2021., 30-ogodišnji muškarac brutalno pretukao dječaka, i to iz razloga što je dječak nosio zaštitnu masku s hrvatskim simbolima, još jednom pokazuje pogubnu štetu za hrvatsko društvo koju nanosi ne-funkcioniranje pravosuđa i ne-suočavanje s prošlošću.

Žalosna je činjenica za Hrvatsku, u kojoj je moguće da nedužna djeca budu izvrgnuta ovakvom brutalnom nasilju, a činjenica da je to bilo u Gradu Vukovaru, u kojemu su tragovi zločina i etničkog čišćenja sveprisutni, ovaj slučaj čine dodatno dramatičnim.

U potpunosti je jasno da društveno nasilje potiču oni neodgovorni političari i javni dužnosnici koji svojim izjavama šire društvenu mržnju te predrasude na temelju nacionalne pripadnosti, kao i negiranje genocida, etničkog čišćenja i presuda međunarodnih sudova.

Najviša hrvatska državna tijela moraju imati nedvosmislene, jasne stavove prema svim društvenim pitanjima. Isto tako,hrvatski građani imaju pravo znati poštuju li sami državni dužnosnici hrvatski Ustav, Ugovor o EU, te temeljna civilizacijska načela, kao što su jednakost svih građana pred zakonom, vladavina prava, ne-prihvaćanje nasilja i zabrana negiranja genocida.

Karolina

Karolina Vidović Krišto postavlja sljedeća pitanja:

1. Koji je stav hrvatske vlade o izjavi saborskog zastupnika Milorada Pupovca, koji je vezano uz pokolj u Borovu selu izjavio: ‘kada tražim da se kazne ubojice civila u Medarima, mislio sam da je jednako da se traži i kazna za dvanaest redarstvenika, iako okolnosti nisu iste, jer tamo nisu bili civili’? Te, nadalje, ‘nađite mi zajednicu na prostoru bivše Jugoslavije koja je prošla stradavanja kao srpska zajednica u Hrvatskoj’? Ove dvije izjave su nedvojbeno relativiziranje i opravdanje ratnih zločina, kao i iznošenje neistinitih tvrdnji koji su u suprotnosti s međunarodnim presudama, kako Suda pravde u Haagu, tako i ICTY-a.

2. Je li državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, Mile Horvat, prošao sigurnosnu provjeru prije imenovanja u Vladu, te je li utvrđeno koju je funkciju navedeni državni tajnik imao u terorističkim postrojbama tzv. vojske Krajine?

3. Je li Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo rad udrugama navijača koji negiraju ustavni poredak RH, kao što su Grobari i Delije? Nedvojbeno je da te udruge kroz svoje djelovanje osporavaju suverenitet RH, ali i negiraju genocid u Srebrenici s degutantnim pjesmama ‘Nož, žica, Srebrenica'”, zaključila je Karolina Vidović Krišto svoju objavu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button