Domovina

Kako je Senf Zagrepčanima ”ukrao” Advent

Grad Zagreb jutros je objavio natječaj za adventske kućice. Od njih 93 samo 32 su ugostiteljske, što je znatno manje nego prijašnjih godina. Manje je i lokacija pa tako neće biti prepoznatljivog klizališta na Trgu kralja Tomislava ni božićnog ugođaja na Zrinjevcu.

Nova vlast, novi advent, nova pravila. Ledeni park na Tomislavovu trgu i zimska bajka na Zrinjevcu odlaze u povijest. Advent će biti manje raskošan, na samo 5 lokacija.

– Puno faktora je igralo u raspisu tog natječaja. Mislimo da grad pripada svima a ne samo ugostiteljskim objektima. Moramo tu pažljivo dozirati koliko čega i na kojim mjestima, kaže Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

U usporedbi s 220 kućica, koliko ih je bilo, sada će ih biti 93 – od čega samo 32 za ugostitelje.

– Nije stavljen kriterij da se netko tko se bavi ugostiteljstvom može prijaviti za kućicu, tako da očekujemo da će se ponovno javiti mnogi iz raznoraznih djelatnosti. Ja ne znam nikoga tko će aplicirati za te kućice iz ugostiteljskog sektora, tvrdi Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

Ugostitelji iz središta grada u sklopu Adventa pripremaju novi program – manifestaciju “ŽićBo” i to na terasama vlastitih objekata. Obrtnicima, s druge strane, Advent je važan i raduju se cijenama i do deset puta nižima od onih za ugostitelje.

– U ovo covid-vrijeme, mi proizvođači smo osjetili veliki pad financijski i zato nam je bitan taj Advent, napominje Danijela Halužan Glumbić, proizvođačica suvenira.

Turistička zajednica Grada Zagreba ove godine nema svoje kućice te stoga nisu htjeli komentirati natječaj. Kažu da pripremaju prigodne kulturne programe i koncerte te da će detalje objaviti u studenom, piše HRT.

Tomislav Tomašević sjedi na Radićevu trgu već gotovo četiri mjeseca i umjesto da nova gradska vlast izađe s hodogramom: što s Holdingom, kako će se riješiti prikupljanje otpada, što je s prometom i (novim) tramvajskim prugama, dodatnim mostovima, eventualnom brzom vezom između istoka i zapada, gdje će se i u kojem ritmu graditi biciklističke staze… oni ukidaju one rijetke dobre stvari koje je uradio Milan Bandić kao što su mjera roditelj-odgojitelj i Zagrebački Advent po kojem je Zagreb postao prepoznatljiv u prethodnim godinama i donosio velike prihode gradu Zagrebu.

Obnova grada Zagreba je problem na temelju kojeg je Možemo ušao u Hrvatski Sabor i jedino što su napravili po tom pitanju jest izglasavanje zakona o obnovi ZAJEDNO s vladajućima zbog kojeg se Zagreb ne obnavlja.

Možemo je prestao biti oporba HDZ-u jer Zagreb ovisi o Plenkovićevim financijskim injekcijama pa su Možemo pristali biti dio procesa olakšavanja korupcije najavljenim izmjenama Zakona o obnovi.

Evidentno je da se politička platforma Možemo na čelu sa ideološki nastrojenim gradonačelnikom Tomaševićem ne bavi s poslom kojim bi trebali i vrlo brzo će ispucati veliku izbornu kredibilnost unatoč mainstream medijima koji nastoje prikriti njihovu nekompetentnost. Tomašević potrebna znanja, sposobnosti i vještine za vođenje Zagreba jednostavno – nema.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button