Ljepota i zdravlje

Jeziva brojka: Evo od čega se najviše umire u hrvatskim bolnicama…

Ni karcinom, ni bolesti srca i žila – najviše ljudi u hrvatskim bolnicma umire od sepse! Sepsa je najčešći uzročnik smrti u bolnicama, upozoravaju zdravstveni stručnjaci u povodu Međunarodnog dana sepse.

Pozivaju na hitno donošenje nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje tog sindroma. Od sepse je lani u Hrvatskoj oboljelo više od osam tisuća pacijenata. 

Sepsa je upalni odgovor organizma na infekciju koja se može pojaviti nakon operativnog zahvata.

Smrtnost iznosi čak 10 do 50 posto. Stoga je važno rano otkrivanje i početak liječenja sepse. Posebno je to bitno kod pacijenata u bolničkim ustanovama, poručuje Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) koje je pokrenulo kampanju ranog prepoznavanja te bolesti “Zaustavimo sepsu” u svim većim hrvatskim gradovima.

Brojku veću od osam tisuća oboljelih od sepse u 2021. godini iznijela je anesteziologinja Tina Tomić Mahečić u razgovoru za Hinu. Dodaje kako je vrlo teško dati preciznu sliku  jer još uvijek nemamo registar oboljelih i umrlih od tog sindroma.

“Sepsa, prepoznata i liječena na vrijeme, ima dobru prognozu i za preživljenje i kvalitetan život nakon preboljenja”, ističe Tomić Mihečić. Ona je jedna od sudionica okruglog stola u KBC-u Zagreb na kojemu će biti istaknuta važnost prepoznavanja prvih simptoma, kao i kontrolirane upotrebe antibiotika.

Koliko je sepsa velik problem u hrvatskom zdravstvu, govore i podaci da su lani na liječenje sepse ukupno utrošena 63.553  bolnička dana. A prema podacima Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH) izravni troškovi sepse u hrvatskim bolnicama u 2021. iznosili su 10,85 milijuna eura.

Procjenjuje se da je ukupno izravno financijsko opterećenje i veće. Prvenstveno zbog propusta u protokolima po kojima se troškovi naplaćuju.

Tako Hrvatska nema registar oboljelih i umrlih od sepse. Ali postoji problem u pisanju njezine dijagnoze. Zbog toga ona često ne ulazi ni u izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). 

Rezultat je da se na ljestvici deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj sepsa niti ne navodi.

Sve su to problemi na koje će upozoriti sudionici skupa u KBC-u Zagreb. Na skupu će biti i predstavnici Radne skupine za izradu i donošenje Nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje sepse.

Poručuju da im je iznimno važna podrška Ministarstva zdravstva. Cilj je unaprijediti edukaciju zdravstvenog osoblja i bolničke protokole kako bi se postigli bolji ishodi liječenja sepse.

“Prvi je to korak u postizanju ujednačene prakse u liječenju sepse u Hrvatskoj stavljanje naglaska na sustavnu prevenciju jedne od najpreventabilnijih bolesti današnjice od koje ipak obolijeva i umire jako veliki broj ljudi”, ističe Tomić Mahečić.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Zadarski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button