Svijet

Je li nova ruska ofenziva na pomolu: Rusija se priprema za maksimalnu eskalaciju

Rusija se priprema za novu ofenzivu, koja bi mogla početi već 24. veljače, na prvu godišnjicu Putinove invazije na Ukrajinu. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov tvrdi da Moskva tajno planira napad velikih razmjera koji bi mogao početi na znakovit datum. Rusi, navodno, time žele zasjeniti proukrajinske događaje koje uoči tog dana organizira Zapad. Dan prije, 23. veljače, Rusija slavi Dan branitelja domovine.

Reznikov je rekao da je Moskva mobilizirala oko pola milijuna vojnika za invaziju. U jesen je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio mobilizaciju 300.000 novih ročnika, no Reznikov smatra da bi njihov stvarni broj mogao biti znatno veći.

– Stalno govorimo našim partnerima da moramo biti spremni za novu ofenzivu, što je prije moguće, i zato nam je potrebno oružje – izjavio je Reznikov za francusku televiziju BFM TV.

Predstavnik ukrajinske Glavne vojne obavještajne uprave (GUR) Andrij Jusov izjavio je da će se aktivna faza borbe odvijati tijekom sljedeća dva mjeseca te je primijetio da će loše stanje ruske vojne opreme natjerati rusko vojno zapovjedništvo da okupi snage koje će brojčano nadmašiti ukrajinske branitelje kako bi ostvarili dobitke, prenosi Jutarnji list.

Sukob će zbog američkih raketa većeg dometa samo eskalirati

Ukrajinski pukovnik Serhij Hrabski izjavio je da Rusija nema dovoljno snaga za izvođenje napada duž cijele crte bojišta u Ukrajini od 1500 kilometara te će svoje napore usredotočiti na zauzimanje Donecke i Luhanske oblasti. Pojedini ruski vojni blogeri primijetili su da izgledi za rusku ofenzivnu operaciju ne izazivaju paniku među ukrajinskim snagama, koje nastavljaju raditi na vlastitim, kontraofenzivnim planovima.

Ukrajina je osigurala oružje sa Zapada koje nudi nove mogućnosti, a najnoviji paket vojne pomoći iz SAD-a uključuje krstareće projektile GLSDB čiji je domet dvostruko veći od raketa koje Ukrajina trenutačno koristi. Prema izjavama iz Kremlja, sukob će zbog američkih raketa većeg dometa samo eskalirati, a ne promijeniti njegov tijek. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je da će ruske snage na isporuku zapadnog oružja većeg dometa reagirati tako što će pokušati odgurnuti ukrajinske snage od svojih granica, stvarajući sigurnu tampon-zonu.

Ukrajinski ministar obrane posjetio je Francusku kako bi zaključio ugovor o kupnji radara MG-200, za koje je rekao da će značajno povećati sposobnost ukrajinske vojske da pravodobno otkriva ciljeve, uključujući balističke projektile te razne bespilotne letjelice.

NATO: Nema naznaka da je Putin ograničio svoje vojne ciljeve

Predviđanje Oleksija Reznika o novoj ofenzivi velikih razmjera uslijedilo je nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da je bitka na prvim linijama u istočnoj Ukrajini “postala žešća”.

– Primijećen je određeni porast u ofenzivnim operacijama okupatora na frontu na istoku naše zemlje. Neprijatelj sada pokušava postići barem nešto kako bi pokazao da Rusija ima neke šanse na godišnjicu invazije – rekao je Zelenskij u večernjem video obraćanju.

Rusija se priprema za maksimalnu eskalaciju

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Sky Newsu je izjavio da će se glavne borbe dogoditi ove godine, u roku od dva do tri mjeseca.

– Rusija se priprema za maksimalnu eskalaciju. Sakuplja se sve što se može, provode se vježbe i trenira se. Što se tiče ofenzive iz različitih smjerova, za sada mogu reći da ne isključujemo nijedan scenarij u iduća dva do tri tjedna – rekao je Danilov.

Glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva Natalija Humeniuk rekla je da postoje znakovi s kopna, mora i zraka da se Rusija priprema za ponovnu ofenzivu u južnoj Ukrajini.

– Ukrajinska obavještajna služba primijetila je značajne promjene u aktivnostima ruskih pomorskih snaga u Crnom moru – dodala je Humeniuk.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button