Domovina

JAVIO SE HRVATSKI NOVINAR: Reagirao na Uzinićevo gostovanje u Nu2: “Ne znam otkud mu to”

Mislim da bi se mi, službeni voditelji Crkve, trebali ograditi od toga jer bi to značilo da se Crkva koristi za političke ciljeve, komentirao je u Nu2 riječki nadbiskup Mate Uzinić molitelje na trgovima, na što je reagirao hrvatski novinar Goran Andrijanić koji trenutačno živi i radi u Poljskoj

Danima nakon gostovanja riječkog nadbiskupa Mate Uzinića u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 nižu se reakcije na temu koju je otvorio u javnosti, a koja se tiče seksualnih zlostavljanja svećenika. Reagirao je i Goran Andrijanić, bivši urednik portala Bitno.net, koji trenutačno živi i radi kao novinar u Poljskoj, navodeći kako su neke stvari koje je Uzinić izrekao ”potpuna neistina”.

Uzinić je, naime, tijekom gostovanja komentirao i muškarce koji mole na trgovima hrvatskih gradova svaku prvu subotu u mjesecu, navodeći kako je riječ ”o nečemu što je uvezeno te ima elemente političkog djelovanja”.

– To znači da se molitva i klečanje zloupotrebljavaju za nešto drugo. Tu nije samo prisutna želja za vjerskim obraćenjem nego ima i elemenata političkog djelovanja. Naravno, ljudi imaju pravo na to. Mislim da bismo se mi koji smo službeni voditelji Crkve trebali ograditi od toga jer bi to značilo da se Crkva koristi za političke ciljeve – poručio je Uzinić.

Goran Andrijanić navodi kako Uzinićeva tvrdnja da je Poljska biskupska konferencija osudila molitvu krunice na ulicama potpuno neistinita, a da ”uvjerljivi dio poljskih biskupa javno podupire ‘Mušku krunicu’ koja traje već punih pet godina”.

– Ne postoji dokument kojim bi Konferencija kritizirala Mušku krunicu. Nema niti neke izjave pojedinih biskupa kojom su se negativno odredili prema molitvi na ulicama. Potpuno suprotno od toga, često se događa da ordinariji pojedinih biskupija sudjeluju u okupljanjima ili ih čak i predvode. Tako je, primjerice, bilo u gradu Radomu, gdje je u molitvi sudjelovao biskup Marek Solarczyk. Ili u Bydgoszczu, gdje je to učinio biskup Krzysztof – objasnio je Andrijanić.

– Također je neistinita tvrdnja Uzinića da su se biskupi ogradili od pokretača inicijative. Molitvenu inicijativu pokrenulo je nekoliko organizacija iz cijele Poljske, a nijednu od njih biskupi nisu kritizirali. Jedina eventualno kontroverzna situacija bila je ona povezana sa salezijancem Dominikom Chmiełewskim, duhovnikom Marijinih ratnika, jedne od organizacija koja je pokrenula inicijativu. Povjerenstvo Biskupske konferencije istraživalo je neke od njegovih propovijedi i utvrdilo da postoje elementi u njima koji trebaju teološku korekciju. Chmiełewski je to uvažio i priča je završena. Prigovori povjerenstva nisu bili povezani s Muškom krunicom, nego s Chmiełewskim – dodao je. 

Nepravedna je i gruba dezinformacija, zaključuje tako Andrijanić, govoriti da su molitve ”zbivanja s političkom agendom”.

– Odakle biskupu Uziniću te potpuno pogrešne informacije o odnosu poljskih biskupa prema molitvi krunice na ulicama i njezinoj naravi – ne znam. Međutim, te informacije iznesene na ovaj način stvaraju dodatni pritisak na molitelje u Hrvatskoj koji su i bez toga dovoljno izloženi gruboj medijskoj kampanji protiv njih, koja traje već dulje vrijeme – mišljenja je Andrijanić.

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Večernji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button