Domovina

HEROJ S VELEBITA DOBIO ULICU

IMENOVANA ULICA PO IVICI DRMIĆU – HEROJU S VELEBITA

IVICA DRMIĆ heroj je Domovinskog rata koji je u svim akcijama pokazao iznimnu hrabrost, stručnost, požrtvovnost i odlučnost u obrani domovine Hrvatske. Poginuo je tijekom VRO „Maslenica“ pri okršaju duboko u neprijateljskom zaleđu. Temeljem odluke Općinskog vijeća općine Lovinac, a na zamolbu članova Udruge veterana SJP „Alfa“ Zagreb, danas je obilježena 30. godišnjica pogibije Ivice Drmića kojom prilikom je otkrivena ploča novoimenovane ulice u naselju Sveti Rok – ULICA IVICE DRMIĆA!

Nekadašnji suborci, pripadnici SJP “ALFA“, predložili su Općinskom vijeću općine Lovinac imenovanje ulice u Lovincu časnim imenom pokojnog pripadnika Specijalne jedinice PU zagrebačke „ALFA“ i hrvatskog viteza IVICE DRMIĆA uz OBRAZLOŽENJE:

„Poginuli Ivica Drmić od oca Blaža, rođ. 22. siječnja 1962. godine u Tomislavgradu BIH, bio je među prvima koji su se odazvali i pridružili Specijalnoj jedinici „ALFA“ ZAGREB na samom njenom osnutku. Kao pripadnik SJP „ALFA“ Ivica je sudjelovao u borbenim akcijama TOPUSKO, POKUPSKO, VELIKA BUNA i MASLENICA u kojoj je svoj život dao za slobodnu nam Hrvatsku. U svim navedenim akcijama Ivica Drmić pokazao je iznimnu hrabrost, požrtvovnost, stručnost i odlučnost ne štedeći sebe ni svoj život za dobrobit Domovine.

Ivica Drmić, sa Specijalnom jedinicom PU zagrebačke „ALFA“, sudjelovao je u vojno-redarstvenoj akciji „MASLENICA“. Tijekom akcije dobiva zadatak da s grupom specijalaca uđe u dubinu neprijateljskog teritorija te zaustavi i uništi sve neprijateljske snage koje bi se kao pojačanje uputile prema Malom Alanu. Dana 22.01.1993. godine, na Ivičin rođendan, u zasjedu im upada naoružana skupina četnika i u žestokom vatrenom okršaju Ivica Drmić smrtno je pogođen iz neprijateljske strojnice. Njegovi suborci ga nadljudskim naporima pokušavaju spasiti noseći ga na rukama iz dubine neprijateljskog teritorija prema vrhu Velebita i liječničkoj pomoći.

Nažalost, zbog težine ozljeda Ivica im umire na rukama tijekom transporta. Zahvaljujući iznimnoj hrabrosti ovih ljudi i žrtvi Ivice Drmića neprijatelju su naneseni veliki gubitci u ljudstvu i tehnici, oslobođeno je do tad neosvojivo četničko uporište na Malom Alanu, a što je u konačnici utjecalo i na sam tijek Vojno-redarstvene operacije „MASLENICA“.

Ivica Drmić je svojom iznimnom hrabrošću, odlučnošću i smjelošću s ciljem spašavanja tuđih života žrtvovao svoj vlastiti život. Zbog svojih zasluga i iznimne hrabrosti i požrtvovnosti iskazane u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta Republike Hrvatske pok. Ivica Drmić odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, a posthumno je odlikovan odličjima Redom kneza Domagoja , Redom Petra Zrinskog, Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Smatramo kako bi imenovanjem ulice na području općine Lovinac zasluženo odali počast Ivici Drmiću i žrtvi koju je dao za domovinu Hrvatsku.“

Izvor: Milijan Brkić

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button