Svijet

Italija PCT: obveza PCT za sve radnike javnog i privatnog sektora (PCT: prebolio, cijepljen, testiran)

Talijanska vlada usvojila je u četvrtak jednu od najstrožih covid mjera u svijetu (Italija PCT), obvezavši sve radnike javnog i privatnog sektora da imaju potvrdu o cijepljenju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije. Jučer je iznenadila Slovenija, danas Italija, sutra…

Odluka je donesena na sjednici vlade i treba stupiti na snagu 15. listopada, prenosi Thelocal.it, Reuters i Kamenjar.

Italija PCT
Slika: Prikaz kretanja broja novozaraženih na milijun stanovnika, sedmodnevni prosjek. Izvor OurWorldinData

Cilj toga poteza je uvjeriti ljude da se cijepe i smanjiti zarazu u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.

Radnik koji neće moći predočiti valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plaće, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignoriraju uredbu i dolaze na posao bez covid potvrde dobit će kaznu između 600 i 1500 eura, piše Reuters koji je imao uvid u nacrt mjera.

Iako su neke zemlje EU-a naredile zdravstvenim radnicima da se moraju cijepiti, nijedna dosad prije Italije nije odredila da je covid certifikat obavezan za sve djelatnike.

Ideja covid potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primjenjivati je i za mjesta poput muzeja, teretana i unutrašnjih dijelova restorana.

Iako je posljednjih tjedana bilo prosvjeda protiv tih mjera, većina političkih stranaka kao i glavne udruge poslodavaca poduprle su ih, u nadi da neće biti daljnjih zatvaranja gospodarstva.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele cijepiti moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli doći na posao.

Italija, nakon Britanije, ima najviše umrlih u Europi koji su bili pozitivni na koronavirus, njih više od 130.000 od početka pandemije.

Oko 74 posto od 60 milijuna ljudi dobilo je barem prvu dozu, a oko 68 posto je u potpunosti cijepljeno.

Udio cijepljenih u populaciji: tamno zeleno: potpuno cijepljeni / svijetlo zeleno: djelimično cijepljeni (min. jednom dozom). Izvor.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button