Svijet

HRVATSKI AVANTURIST U JEMENU:Što se upravo događa u zemlji u kojoj rat traje od 2014.

Domaći avanturist Kristijan Iličić jedan je od najpoznatijih ”travel blogera” u Hrvatskoj, a samo na Instagramu prati ga više od 240 tisuća obožavatelja koji s nestrpljenjem čekaju svaku njegovu novu avanturu.  Sastavni dio njegovog posla je dijeliti s pratiteljima fotografije lijepih krajolika i pustolovine, a ovaj put nalazi se u ratom zahvaćenoj državi u jugozapadnoj Aziji – Jemenu!

O ovoj opasnoj avanturi , progovorio je Kristijan i podijelio priču koja je prava poslastica za sve ljubitelje putovanja i avanture. 

”Na jemenski otok Socotru, koji je sigurnija destinacija, godišnje stigne oko 2000 turista. Od 2014. godine prvi sam turist u svijetu koji je aplicirao da uđem baš u ‘kopneni’ Jemen, letom iz Caira zSeiyunun, bez da idem na Socotru. Sve je trajalo 2 mjeseca i za to sam morao ishoditi nekoliko sigurnosnih propusnica i dvije različite vize od dvije različite vlade, a u tom procesu je odlučivalo 13 ljudi i svatko od njih je tražio za to određenu naknadu. Planirao sam iz Omana stići u Jemen, no čak su mi dva leta bila otkazana. Prvo je Air Arabia bez obrazloženja otkazala let iz Sharjaha za Oman. Potom sam bukirao drugi let, no Oman je ubrzo zatvorio sve svoje granice, pa mi je i taj let propao. Na kraju sam na jug Jemena stigao letom iz Kaira.

Putovanje Jemenom je izrazito opasno, no nije i nemoguće. Stanje je slično kao u Afganistanu, morate se odjenuti kao lokalni ljudi. Pustio sam bradu da se što bolje uklopim. Ovdje sam na slici s lokalnim ”fixerom”. On je moja naoružana pratnja i ključna osoba za cijelo putovanje. Kompletno kretanje po državi odvija se tako da on prvo obavi nekoliko telefonskih razgovora kako bi provjerio je li sve u redu tamo gdje idemo i kako bismo se uopće mogli kretati od mjesta do mjesta’, napisao je Kristijan Iličić za kraj. 

Izvor :Kristijan Iličić

Inače rat u Jemenu najveća je svjetska humanitarna kriza. Međunarodna javnost ovaj rat uglavnom zanemaruje, što svjedoči o utjecaju Saudijske Arabije i uspješnosti njihove propagande.

Jemenski građanski rat, sukob koji predstavlja najveću trenutnu humanitarnu krizu u svijetu, već preko šest godina neprekidno bukti i teče svojim krvavim tokom bez znakova popuštanja.

Ratni vihor potpuno je opustošio ionako siromašnu zemlju – gotovo 80% jemenske populacije ovisi o humanitarnoj pomoći koja im je potrebna da bi preživjeli, oko 2 milijuna djece pati od gladi i pothranjenosti, a Svjetski ekonomski forum predviđa kako će u prvih šest mjeseci 2021. godine gotovo polovica stanovništva Jemena (više od 16 milijuna ljudi) biti u opasnosti od nedostatka osnovnih živežnih namirnica.  Prema procjenama Ujedinjenih Naroda, do kraja nedavno minule 2020. godine sukob je odnio oko 233.000 ljudskih života.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button