Povijest

Video: Kako je osnovana Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)? – 17.06.1989.

Hrvatska demokratska zajednica osnovana je u prostorijama nogometnog kluba Borac, nedaleko od zagrebačkog Jaruna, 17. lipnja 1989. godine. Dr. Franjo Tuđman je u uvodnom govoru naglasio da ako policija upadne, stranka će se smatrati osnovanom.

Hrvatska demokratska zajednica osnovana je u prostorijama nogometnog kluba Borac(kasnije preimenovanog u NK Jarun), nedaleko od zagrebačkog Jaruna, 17. lipnja 1989. godine. Lokacija Osnivačke skupštine odabrana je nakon što je policija zabranila održavanje skupa u hotelu Panorama.

Hrvatska demokratska zajednica osnovana u tajnosti

Hrvatska demokratska zajednica osnovana u tajnosti

Osnivačkoj skupštini, koja je bila održana u tajnosti zbog straha od policije, prisustvovalo je samo 48 ljudi. Skupština je trajala kratko, svega oko pola sata, jer je postojao strah od upada policije. Dr. Franjo Tuđman je u uvodnom govoru naglasio da ako policija upadne, stranka će se smatrati osnovanom. Branimir Glavaš predloži ojeTuđmana za predsjednika stranke, što su svi prisutni na glasovanju podržali. Potpredsjednicima su postali Vladimir Šeks, Dalibor Brozović i Krešimir Balenović. Za počasne predsjednike imenovani su Petar Šegedin i Šime Balen, a Milivoj Slaviček postao je predsjednik Središnjeg odbora stranke. Usvojena je i Programska deklaracija stranke.

Među prisutnima bili su još i Josip Manolić, Ivan Bobetko i Neven Jurica. Za tajnost smještaja prve skupštine u prostorijama nogometnog kluba pobrinuli su se Miroslav Kutle i Ćiro Grubišić. Tuđmanova supruga Ankica zapisivala je i bilježila tijek skupštine, a sin Stjepan Tuđman fotografirao povijesni skup.

Predsjednikom HDZ-a namjeravao je postati i Marko Veselica, ali je zaobiđen time što je skupština na Jarunu održana bez njega.

HDZ je službeno upisan u registar političkih stranaka tek sljedeće godine, 5. veljače 1990., nakon što je okupljanje u stranke zakonski dozvoljeno od strane tadašnjih hrvatskih komunističkih vlasti pod vodstvom Ivice Račana.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
povijest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button