Svijet

“Hod za život” u Washingtonu: Okupilo se više desetaka tisuća ljudi

Deseci tisuća zagovaratelja prava na život od začeća do prirodne smrti okupili su se u petak 21. siječnja u Washingtonu na godišnjem “Hodu za život”, ohrabreni mogućnošću da bi Vrhovni sud uskoro mogao poništiti presudu u slučaju “Roe protiv Wadea” koja je legalizirala pobačaj u zemlji, javlja agencija Reuters, a prenosi Hina.

Suci razmatraju zahtjev države Mississippi da se na snagu vrati državni zakon iz 2018. koji zabranjuje pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće, a koji su blokirali sudovi niže instance.

Vrhovni sud SAD-a odlučuje hoće li suziti ili poništiti odluku iz slučaja “Roe protiv Wadea”

Hod za život u Washingtonu: Okupilo se više desetaka tisuća ljudi
www.crodex.net
Youtube snimka zaslona

U odluci u slučaju “Roe protiv Wadea” iz 1973., koja je potvrđena 1992., sud je zaključio da savezne države ne mogu zabraniti pobačaj prije nego je fetus sposoban za život izvan maternice, što je po mišljenju liječnika obično između 24 i 28 tjedana trudnoće. Zakon iz Mississippija zabranio je pobačaj puno prije.

Presuda u slučaju “Roe protiv Wadea” priznala je da ustavno pravo na privatnost štiti žene koje žele izvršiti pobačaj. Sud je u odluci iz 1992., u slučaju “Planirano roditeljstvo jugoistočne Penssylvanije protiv Casey”, potvrdio tu odluku i zabranio zakone koji “nepotrebno opterećuju” žene koje žele izvršiti pobačaj.

Presuda do kraja lipnja

Protivnici pobačaja nadaju se da će Vrhovni sud suziti ili poništiti odluku iz slučaja “Roe protiv Wadea”. Vrhovni sud u prosincu 2021. dao je naslutiti da je otvoren prema ukidanju te presude.  Konzervativni suci, kao što su Samuel Alito i Brett Kavanaugh, iskazali su simpatije za argumente Mississippija. Presuda se očekuje do kraja lipnja.

Hod za život u Washingtonu: Okupilo se više desetaka tisuća ljudi
www.crodex.net
Izvor The Advocate: Konzervativni suci Samuel Alito i Brett Kavanaugh

Američke savezne države koje kontroliraju republikanci zadnjih su godina donijele zakone i politike koji otežavaju pobačaj. Pokret protiv pobačaja slavi tako zakon koji je donio Teksas, a koji je zabranio pobačaj nakon šest tjedana trudnoće i koji omogućuje građanima da tuže bilo koga tko pomaže ženi da počini pobačaj nakon tog roka. Vrhovni sud dopustio je taj zakon, koji je stupio na snagu u rujnu, a trenutačno ga se pokušava osporiti na nižim sudovima.

Nacionalna koalicija “Liberate Abortion”, koja okuplja više od 100 organizacija koje zagovaraju pravo na pobačaj, nije organizirala protuprosvjed zbog pandemije nego umjesto toga ovaj tjedan ima niz virtualnih događaja u povodu 49. godišnjice presude u slučaju “Roe protiv Wadea”, objavila je agencija Reuters, a prenijela Hina u petak 22. siječnja.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button