Vijesti

POTPORA DR. PAVELIĆU

Velimir Bujanec izražava potporu Dr. Paveliću, čiju objavu prenosimo u cijelosti u nastavku, a izvjesno je i gostovanje ovog samozatajnog znanstvenika, sa izvanredno bogatom karijerom:

Je li smijenjen po političkom diktatu ili je bio prisiljen podnijeti ostavku?! Mogu li o njegovu radu suditi oni, koji nemaju ni upola impresivne znanstvene karijere?! Imaju li danas, u 21. stoljeću, znanstvenici uopće pravo na slobodu mišljenja i znanstvenog istraživanja? Prosudite sami…

Prof. dr. sc. Krešimir Pavelić znanstveni je savjetnik i redovni profesor u trajnom zvanju. Osnivač je i dugogodišnji pročelnik Odjela za molekularnu medicinu Instituta ‘Ruđer Bošković’ te osnivač i pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Redoviti je član Europske akademije znanosti i umjetnosti i Europske organizacije za molekularnu biologiju. Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te redovni član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Dr. Pavelić je u nekoliko navrata boravio na specijalizaciji ili kao profesor u SAD i Njemačkoj; od New Yorka, preko Hamburga, Rochestera i Cincinnatija, do Ohia, Minnesote i Klineke Mayo…

Do sada je objavio tristo znanstvenih radova u uglednim međunarodnim časopisima i sudjelovao je na više od dvije stotine međunarodnih znanstvenih skupova kao pozvani ili plenarni predavač i vodio je brojne domaće i međunarodne znanstvene projekte. Godine 1993. dobio je nagradu Yamagiwa-Yoshida koju dodjeljuje Međunarodna udruga za borbu protiv raka, te još cijeli niz drugih značajnih nagrada. Najveće međunarodno priznanje za svoj znanstveni rad dobio je 2002. godine, kada postaje redovitim članom Svjetske akademije znanosti o životu, koja broji i 90-ak nobelovaca.

Dao je značajan doprinos u istraživanju problematike prirode transformiranih stanica te razvoja novih prolijekova i medicinskih sredstava…Još bi mnogo toga mogli napisati o cijenjenom profesoru Paveliću, kojeg je Plenkovićev ministar Fuchs, prema pisanju dijela medija, smijenio s mjesta dekana Medicinskog fakulteta u Puli, dok izvori Bujice govore da je ugledni hrvatski znanstvenih bio prisiljen podnijeti ostavku, nakon nastupa na okruglom stolu povodom godinu dana kornona krize, kojeg je u zagrebačkim Sesvetama organizirao dr. Ivan Lovrinović… Bujica je izvjestila s tog skupa, prenijeli smo i dio online izlaganja dr. Krešimira Pavelića, a i ranije smo mu dali prostor u emisiji – uživo i bez cenzure, kao što ćemo to učiniti ponovo – jer javnost ima pravo znati zašto je morao otići!

BUJICA TIM

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button