Vijesti

Službeni izvještaj o omikronu: “Brojke su bile krive, sve se promijenilo!”

Bivši povjerenik američke Agencije za hranu i lijekove, Scott Gottlieb, rekao je na Twitteru da, ukoliko je CDC-ova nova procjena prevalencije omikrona točna, to bi moglo značiti da bi velik dio trenutačnih hospitalizacija još uvijek mogao biti uzrokovan zarazom delta sojem.

Prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak procjenjuje se da omikron varijanta koronavirusa čini 58,6 posto varijanti koronavirusa koje kruže u Sjedinjenim Državama od 25. prosinca, čime je CDC revidirao svoju raniju projekciju.

Agencija je također revidirala udio slučajeva omikrona za tjedan koji je završio 18. prosinca na 22 posto sa 73 posto, navodeći kao temelj za to dodatne podatke i brzo širenje varijante koje je djelomično uzrokovalo proturječnost izvještaja, prenosi priznajem.hr od yahoo!finance i agencije Reuters.

“Dobili smo više podataka iz tog vremenskog okvira i utvrdili da je udio omikrona manji. Važno je napomenuti da još uvijek bilježimo stalan porast udjela omikrona”, rekao je glasnogovornik CDC-a.

Omikron varijanta, koja se brzo širi svijetom, prvi put je otkrivena u Južnoj Africi i Hong Kongu u studenom, a prvi poznati slučaj u SAD-u zabilježen je 1. prosinca kod potpuno cijepljene osobe koja je putovala u Južnu Afriku.

Otada se soj brzo proširio svijetom i izazvao porast zaraze u SAD-u, uzrokujući brojna otkazivanja letova i uništivši nade u normalniju ovogodišnju blagdansku sezonu.

Delta varijanta, koja je bila dominantna vrsta posljednjih mjeseci, čini 41,1 posto svih slučajeva covida-19 u SAD-u zaključno s datumom 25. prosinca, pokazali su podaci Agencije za javno zdravstvo.

Bivši povjerenik američke Agencije za hranu i lijekove, Scott Gottlieb, rekao je na Twitteru da, ukoliko je CDC-ova nova procjena prevalencije omikrona točna, to bi moglo značiti da bi velik dio trenutačnih hospitalizacija još uvijek mogao biti uzrokovan zarazom delta sojem.

Precijenjenu brojku CDC je objavio 20. prosinca, dan prije nego što je američki predsjednik Joe Biden održao govor upozoravajući da su necijepljeni Amerikanci izloženi velikom riziku od ozbiljne bolesti zbog nove varijante, prenosi RT.

Također je iznio tvrdnju da “gotovo svi” od više od 400.000 Amerikanaca koji su umrli od covida-19 u 2021. godini, nisu bili cijepljeni.

omikron,
Zbog straha od omikrona, Bidenova administracija pooštrila je ograničenja putovanja, uključujući zabranu posjetitelja iz osam afričkih zemalja, gdje je ta varijanta prvi put identificirana. Foto: snimka zaslona

Zabrana putovanja prestaje 31. prosinca, rekao je predsjednik u utorak. Ipak, upozorio je da se necijepljeni Amerikanci suočavaju sa “zimom ozbiljne bolesti i smrti”.

Medicinski savjetnik Bijele kuće, Anthony Fauci, rekao je u ponedjeljak da zbog širenja omikrona čak ni Amerikanci koji su cijepljeni protiv covida-19 ne bi trebali nazočiti velikim novogodišnjim zabavama.

“Bit će drugih godina za to, ali ne ove godine”, rekao je Fauci.

Predsjednica Južnoafričke liječničke udruge i prva osoba koja je detektirala novu varijantu koronavirusa, Angelique Coetzee, nazvala je međunarodnu reakciju na omikron “olujom u šalici čaja”, inzistirajući na tome da novi soj kod većine ljudi uzrokuje slabe simptome ili ih uopće nema.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
priznajem.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button