Ljepota i zdravlje

Gordan Lauc: Bilo kome tko nije u rizičnim skupinama ne treba nametati (bilo kojim oblikom prisile) cjepivo

Gordan Lauc na svom Facebook profilu nastavlja polemiku sa medijima i tzv. stručnjacima koji ga napadaju zbog njegovih izjava vezano za cijepljenje . Njegovu objavu donosimo u nastavku:

”Mnogi si ovih dana uzimaju za pravo komentirati moje izjave o cijepljenju djece i mladih. Ne brinu me novinari koji pričaju bedastoće. Od njih niti ne možemo očekivati da razumiju kompleksnu tematiku. Brinu me liječnici i kolege znanstvenici koji olako i brzopletu govore da ono što ja mislim/govorim nije točno. Njima predlažem da jako pažljivo i s razumijevanjem pročitaju najnovije mišljenje JCVI UK o cijepljenju djece. Ja nisam anti-vakser.

Ja sam izraziti pro-vakser i jedan sam od rijetkih znanstvenika koji već godinama ulazi u otvorene sukobe s antivakserima. No ipak mislim da u ovom trenutku treba cijepiti samo onu djecu koja su iz nekog razloga rizična. To se potpuno poklapa s preporukom JCVI, koje je jako ozbiljno savjetodavno tijelo u UK. Isto tako mislim da treba cijepiti sve starije i rizične, a i sam sam se cijepio. No kako ne znam treba li granicu između mladih i starih postaviti na 17, 18, 20, 25, 35 ili 60 godina, ne mislim da bilo kome tko nije u rizičnim skupinama treba nametati (bilo kojim oblikom izravne ili neizravne prisile) cjepivo dok se ne prikupe dodatni podaci o mogućim rizicima.

Cijepljenje mora biti osobna odluka radi zaštite vlastitog zdravlja. Rizik cijepljenja je malen, tako da svatko od nas može vrlo lako donijeti tu odluku. Otpor cijepljenju veliki je problem već godinama, a pogrešnom politikom oko ovog jednog konkretnog cjepiva možemo napraviti dugoročnu veliku štetu. Hrvatska već sada ima oko 50% odraslih koji su preboljeli i oko 50% onih koji su cijepljeni. Nama više ne prijeti velik broj teško bolesnih i umrlih ljudi i umjesto iscrpljivanja oko raznih oblika prisile, bilo bi bolje da sve snage usmjerimo da onima starijima od 80 koji su trenutno jako slabo procijepljeni omogućimo pristup cjepivu. Nisu oni stariji od 80 veći antivakseri od onih od 75 godina. Oni su samo manje pokretni i do njih treba doći, a ne očekivati da će se pojaviti na Velesajmu ili nekom sličnom mjestu.” navodi lauc na Facebooku.

Njemačka komisija za cjepiva STIKO, također ne preporučuje cijepljenje djece! Iako je pritisak političara ogroman, profesor Thomas Mertens, šef te institucije, otvoreno traži da se politika ne miješa u odluke struke.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button