Svijet

GADAFI NIJE UBIJEN ZBOG „DIKTATURE“ ILI NAFTE, nego zbog nečeg puno važnijeg!

Američki State Department nedavno je objavio elektronska pisma bivše američke državne tajnice Hillary Clinton, koja otkrivaju razmjere zlatnih rezervi bivšeg libijskog vođe Moamera al-Gaddafija.

Nedavno deklasificirana e-mail korespondencija između bivše američke državne tajnice Hillary Clinton i njezinog savjetnika Sida Blumenthala pokazuje da je Clinton bila “duboko upletena” u zapadnu zavjeru protiv libijskog vođe Moamera Gadafija i njegove pan-afričke valute, “zlatnog dinara”, piše. F. William Engdahl “New Eastern Outlook”, prenosi priznajem.hr

Gadafi
Slika: William F. Engdahl, ovaj američki autor i istraživač tvrdi kako je obznanjena prepiska bacila novo svjetlo na prave motive američkog establišmenta u ratu protiv Gadafija / Foto: arhiva

Zašto je Gadafija trebalo smaknuti?

“U nedavno deklasificiranoj e-pošti koju je Blumenthal uputio državnoj tajnici Hillary Clinton 2. travnja 2011., Blumenthal otkriva zašto je Gadafija trebalo eliminirati”, piše Engdahl.

Citirajući neidentificirani “visoko rangirani izvor”, Blumenthal je napisao Clintonu: “Prema osjetljivim informacijama dostupnim ovom izvoru, Gadafijeva vlada ima 143 tone zlata i sličnu količinu u srebru… Ovo zlato je prikupljeno prije sadašnje pobune i ima za cilj uspostaviti pan-afričku valutu.” temeljenu na libijskom zlatnom dinaru”, otkriva istraživač.

Gadafi nije bio jedini afrički vođa koji je svoje prihode od nafte želio pretvoriti u državna sredstva, umjesto da ih povjeri bankarima u New Yorku ili Londonu, nakon što je američki rat protiv terorizma započeo na Bliskom istoku i u središnjoj Aziji.

Gadafi
Slika: Gadafijeva vlada ima 143 tone zlata i sličnu količinu u srebru… Ovo zlato je prikupljeno prije sadašnje pobune i ima za cilj uspostaviti pan-afričku valutu.” temeljenu na libijskom zlatnom dinaru” / Foto: YouTube snimka zaslona.

Nova valuta neovisna o dolaru – tzv. zlatni dinar

“Suverena kontrola sve većeg broja afričkih i arapskih naftnih država nad njihovim državnim prihodima od nafte i plina do 2008. vjerojatno će izazvati ozbiljnu zabrinutost Wall Streeta i Banke Londona.” One potencijalno neće moći kontrolirati enormnu likvidnost koja se mjeri u milijardama“, nastavlja Engdahl.

Slika: Gadafijev tzv. zlatni dinar/ Izvor Wiki

U međuvremenu, 2009. godine Gadafi, koji je tada bio predsjednik Afričke unije, ponudio je zemljama kontinenta da prijeđu na novu valutu, neovisnu o američkom dolaru, takozvani zlatni dinar.

Prema ovom istraživaču, ideju koju je zagovarao libijski vođa odobrili su Ben Ali u Tunisu i Mubarak u Egiptu. Gadafi je pozvao afričke države da stvore valutnu uniju koja bi “zlatni dinar” učinila glavnim sredstvom plaćanja nafte i drugih izvora.

“Uz bogate naftne fondove arapskog OPEC-a, druge afričke zemlje, posebice Angola i Nigerija, namjeravale su stvoriti vlastite fondove od prihoda od nafte, u vrijeme kada je NATO bombardirao Libiju 2011. godine”, piše Engdahl i dodaje da su ti suvereni svojim nacionalnim sredstvima Afriku trebali učiniti neovisnom o kolonijalnoj monetarnoj kontroli.

Engdahl i dodaje da su ti suvereni svojim nacionalnim sredstvima Afriku trebali učiniti neovisnom o kolonijalnoj monetarnoj kontroli / Foto: YouTube snimka zaslona.

Tko stoji iza kampanje protiv Libije, Gadafija i nove afričke valute

San afričke nacije bio je istovremeno i noćna mora financijske elite Zapada. U svjetlu svega toga ne čudi što su Wall Street i Bank of London stali iza NATO kampanje protiv “nepokornog” libijskog vođe.

Engdahl ukazuje na činjenicu da postoji nešto vrlo sumnjivo iza ideje da libijski islamisti koje podržava SAD stvore banku u “egzilu” u zapadnom stilu (kao i vlastitu naftnu kompaniju) usred žestoke borbe protiv Gadafijevog vlada.

Istraživač citira Roberta Wenzela koji je u “Journal of Economic Policy” napisao da “nikada nije čuo za središnju banku stvorenu u samo nekoliko tjedana usred ustanka”. “Ovo ukazuje na to da imamo više od samo grupe pobunjenika koja trči okolo i da iza toga stoje neki vrlo sofisticirani utjecaji”, rekao je Wenzel.

Slika: London city. Bliski saveznik Vladimira Putina Andrej Guruljov nedavno je upozorio da će London biti prvi grad koji će biti bombardiran u slučaju novog svjetskog rata. Više ovdje / Foto: pixabay.com

Ti “interesi” mogli bi se povezati s Wall Streetom i londonskim mogulima, koji su htjeli eliminirati ideju pan-afričke valute. “Gadafijev san o arapskom i afričkom zlatnom sustavu neovisnom o američkom dolaru nažalost je umro s njim”, piše Engdahl.

Međutim, priča još nije gotova — na istoku se pojavljuje novi savez temeljen na valuti potkrijepljenoj zlatom, koja prijeti ugroziti hegemoniju američkog dolara. Ova skupina, predvođena Kinom i Rusijom, predstavlja potpuno novi izazov američkoj monetarnoj dominaciji, zaključuje istraživač.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
priznajem.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button