Svijet

EU parlament zatražio da se ‘pravo na ubojstvo nerođene djece’ uvrsti u povelju o temeljnim pravima

Europski parlament danas je većinom glasova zatražio da se “pravo na pobačaj” uvrsti i Povelju Europske unije o temeljnim pravima. Ipak, rezolucija nije obvezujuća, osim ako ju prihvate sve članice.

Za rezoluciju je glasovalo 336 zastupnika, protiv je bilo 163, a 39 zastupnika je bilo suzdržano.

Od hrvatskih zastupnika, za rezoluciju su glasovali socijaldemokrati Romana Jerković Predrag Fred Matić i Tonino Picula, a protiv su bili HDZ-ov Tomislav Sokol i član kluba Europskih konzervativaca i reformista Ladislav Ilčić.

Europska povelja o temeljnim pravila vrijedi u svim državama članicama. Izuzetak je bila Poljska, koja ju godinama nije prihvaćala, međutim, Europska komisija nedavno je ocijenila da Poljska s novom vladom poštuje odredbe Povelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezolucija nije obvezujuća, osim ako ju prihvate sve članice

Rezolucija Europskog parlamenta nije obvezujuća za države članice. Postala bi obvezujuća ako bi članice jednoglasno prihvatile odgovarajuću izmjenu Povelje o temeljnim pravima.

Rasprava o ovoj inicijativi održana je 14. ožujka. Ljevičari i liberali većinom podržavaju i inzistiraju na stavljanju pobačaja u Povelju, dok se konzervativci protive.

Član kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) Predrag Fred Matić jedan je od najglasnijih pobornika rezolucije.

Podsjećamo , u lipnju 2021. godine, Europski parlament izglasovao je kontroverzno izvješće hrvatskog europarlamentarca Predraga Matića. U njemu se pobačaj opisuje kao “osnovnu zdravstvenu skrb”, a priziv savjesti kao “uskratu medicinske njege”.

Tada je europarlamentarac Predrag Fred Matić  braneći izvješće o prizivu savjesti rekao sljedeće:„Rekao bih, gledajte, nemoj se bavit medicinom, ako neke stvari ne možeš napraviti. Ne možeš biti mesar ako nisi u stanju zaklati pile ili svinjče, ne možeš.“

Svesti liječnike na mesare, a pobačaj nerođenog djeteta na klanje pileta ili svinjčeta govori sve o Fredu Matiću i osjetljivosti njegovih moralnih načela. Danas je Fred sigurno pljeskao …

Vapaj Crkve i građana

Uvrštavanju pobačaja u popis temeljnih prava žestoko se usprotivila Crkva, a građani su na internetu pokrenuli peticiju protiv usvajanja rezolucije.

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) objavilo je izjavu u kojoj naglašava da temeljno ljudsko pravo nije ono na pobačaj već na život.

“Svako ljudsko biće ima jednako dostojanstvo, sveto je i nepovredivo. Pobačaj nikada ne smije biti temeljno ljudsko pravo”, ističe se u izjavi.

peticiji naslovljenoj na predsjednicu EP-a Robertu Metsolu i zastupnike, pokretači su ih pozvali da glasuju protiv prijedloga rezolucije.

“Pritisak da se ubijanje nerođene djece uvrsti u Povelju o temeljnim pravima, prikriven iza ženskih prava, je uznemirujući i opasan presedan“, upozoravaju potpisnici peticije.

“Bio bi zločin uključiti pravo na ubijanje nedužnog ljudskog bića u Povelju, koja bi trebala štititi život u svakoj dobi i u svim njegovim fazama, posebno onim najranjivijima”, navodi se dalje u peticiji.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button