Ljepota i zdravlje

Epidemiolog s Harvarda:Na cijepljenje treba pozivati starije osobe a ne mlade i djecu

Pogrešno je imati mlade i djecu kao cilj cijepljenja, a starije zapostaviti

Martin Kulldorff je američki epidemiolog i biostatističar, specijaliziran za zarazne bolesti i sigurnost cjepiva. 10 godina je predavao na Harvardu, a sada se bavi razvojem softvera za modeliranje kontrole zaraznih bolesti. Jedan od autora Great Barrington deklaracije.

Lažno pripisivati ​​pokretu profesora na Harvardu, Stanfordu i Oxfordu da je protiv cjepiva je neodgovorno, jer takve pogrešne informacije nestrpljivo ponavljaju skeptici u pogledu cjepiva i šire na društvenim mrežama.

Uz sezonski porast zaraze Covidom na sjeveru Sjedinjenih Američkih Država, cjepiva su važna za smanjivanje broja smrtnih slučajeva. Za spašavanje života, ništa nije bitnije nego osigurati masovno cijepljenje starijih ljudi koji još nisu imali Covid.

Na cijepljenje treba pozivati starije osobe

Dok zaštita od infekcije i bolesti slabi nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, zaštita od hospitalizacije i smrti je trajnija i sporije nestaje. Stoga trebamo pozvati sve starije osobe koje još nisu imale Covid da što prije dobiju cjepivo. Kada je FDA (američka agencija za hranu i lijekove) odobrila dopunske injekcije, znali smo vrlo malo o njihovoj učinkovitosti, ali nedavna opservacijska studija sugerira da smanjuju rizik od infekcije i teške bolesti za one bez prethodne infekcije, piše ugledni epidemolog s Harvarda Martin Kulldorff za Brownstoneinstitute, a prenosi liberal.hr

Iako se svatko može zaraziti, postoji višestruka razlika u riziku od smrtnosti između starih i mladih. Prošle godine službenici javnog zdravstva i javni diskurs usredotočili su se na mjere kao što su zatvaranje škola, zatvaranje poduzeća, ograničenja putovanja i rad od kuće, dok je bilo vrlo malo napora da se bolje zaštite visokorizične starije osobe.

Ponavlja se ista greška: javni fokus se usmjerava na djecu i mlade

Sada opet radimo istu grešku. Umjesto intenziviranja napora za cijepljenje većeg broja naših starijih građana, od kojih je većina u mirovini, javni diskurs usmjeren je na cijepljenje djece i obavezno cijepljenje za studente i radno sposobne odrasle osobe, od kojih mnogi već imaju prirodni imunitet nakon oporavka od Covida.

Ranije ove godine Twitter me cenzurirao jer sam napisao: “Misliti da se svi moraju cijepiti je znanstveno pogrešno kao i misliti da nitko ne bi trebao. Cjepiva protiv COVID-a važna su za starije osobe s visokim rizikom i njihove skrbnike. Oni s prethodnom prirodnom infekcijom to ne trebaju. Niti djeca.” naveo je epidemiolog Kulldorff.

Rizik smrtnosti od COVID-19 je za djecu izuzetno malen, a godine trebaju da se vidi rizik od cjepiva

Za starije ljude, koji su pod visokim rizikom od smrti od Covida, korist od cjepiva uvelike nadmašuje male rizike od ozbiljnih štetnih događaja, a za njihovo cijepljenje nema kampanje.

Isto ne vrijedi i za djecu.

Njihov rizik od smrtnosti od Covida je malen i manji od ionako niskog rizika od godišnje gripe, tako da je korist od cjepiva za zdravu djecu vrlo mala. Proći će nekoliko godina dok ne saznamo profil rizika od cjepiva protiv Covida, a do tada ne znamo ima li više koristi ili štete od cijepljenja djece. Kada državni dužnosnici zanemare ova važna pitanja, povjerenje u cjepiva među svima opada.

Dobno-spolna raspodjela COVID-19 smrtnih slučajeva u Hrvatskoj:

Izvor:liberal.hr/narod.hr/browstone.org

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button