Izbor uredništva

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić zbog ‘transrodnih’ osoba vrši pritisak na neovisne medije

Višnja Ljubičić pokušava utjecati na slobodu medija i izlazi izvan okvira svoje nadležnosti tako što je poslala upozorenje i preporuku portalu Crodex.net , a kojima se vrši pritisak kako portal ne bi istraživao temu “transrodnosti” i objavljivao i dalje članke na tu temu koji nisu u skladu sa njenom ideologijom.

U dopisu Pravobraniteljice od 27. siječnja 2023. godine riječ je o pritužbama na “diskriminaciju temeljem rodnog identiteta” u tekstovima objavljenim na portalu, kojima se navodno “transrodna populacija” dovodi u nepovoljan položaj vezano za naše pisanje o aferi trgovanja djece u Zambiji.

Između ostalih sporan je naš članak u kojima smo prenijeli izjave uglednog psihijatra Hermana Vukušića:

Iako sama Pravobraniteljica priznaje kako nije utvrđena diskriminacija na temelju “rodnog identiteta”, daje upozorenja i preporuke koje nemaju nikakve veze s novinarstvom niti njezinim ovlastima.

Jasno je da ovakvim nastupom ne samo da sadržajno konzumira neko pravo koje joj ne pripada već neodređeno, paušalno, netransparentno i neinkluzivno pokušava utjecati na pravo slobode govora i slobode medija.

Ono što je i nas danas šokiralo je skandalozan dopis takozvane pravobraniteljice u kojem nas upozorava i daje “preporuke” kako trebamo pisati naše članke vezano za aferu trgovanja djecom u Zambiji te nam preporučuje način na koji trebamo pisati o navedenim temama a to je po priručniku koji je izdala kontroverzna organizacija Zagreb Pride . Kontroverzna LGBT udruga Zagreb Pride svake godine od 2002. organizira homoseksualnu povorku u Gradu Zagrebu.

Očito je da se pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uglavnom bavi promicanjem rodne ideologije, umjesto davanja realne slike o tome u koje je području najviše narušena ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica Ljubičić, koju je Plenkovićeva saborska većina (HDZ-SDSS-HNS) izabrala , zajedno sa svojih 11 zaposlenika i proračunom od oko milijun eura , više sliči na lijevo-liberalnu udrugu koja se bavi nametanjem vlastite ideologije nego državnu instituciju od koje svi mogu očekivati pomoć, nepristranu inicijativu i rješavanje problema.

Pozivamo stoga pravobraniteljicu da se suzdrži od (svjetonazorskog) pokušaja utjecaja na neovisnost novinarstva te slobodu govora i medija, a koje ste temeljne ustavne vrednote, i to osobito kao državna institucija, dužni poštivati.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button