Svijet

Engleska idući tjedan ukida covid potvrde i većinu korona mjera

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u srijedu da idućeg tjedna ukida covid potvrde te većinu restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja omikron inačice koronavirusa u Engleskoj te da u ožujku planira ukinuti izolaciju za osobe pozitivne na virus.

Od četvrtka 27. siječnja nošenje maske neće više biti obvezne, rad od kuće se više neće službeno preporučivati, a covid potvrda neće biti obvezna za ulazak u noćne klubove i na pojedina veća okupljanja, rekao je konzervativni čelnik u parlamentu.

Tako, između ostalog, covid potvrde više neće biti potrebne za većinu događanja, ali organizatorima je ostavljeno pravo da odluče hoće li ih zahtijevati. Također, maske više neće biti obavezne u školama kao ni u javnom prijevozu, ali morat će se nositi u zatvorenim prostorima s puno ljudi, piše Guardian.

Ukidaju se i smjernice za rad od kuće, a bit će ublažena i ograničenja u domovima za starije i nemoćne, no detalji oko toga se još ne znaju.

Moguće ukidanje samoizolacije

I dalje će se, u slučaju pozitivnog testa na koronavirus, građani morati samoizolirati, ali Johnson je napomenuo da će uskoro doći vrijeme kada ni to neće biti potrebno.

Nove, uvelike ublažene mjere na snagu stupaju idući četvrtak, budući da ograničenja koja su trenutačno na snazi vrijede do iduće srijede, 26. siječnja. No preporuka o nošenju zaštitnih maski u učionicama ukida se već od sutra, piše BBC.

Johnson je naglasio da je više od 90 posto građana starijih od 60 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu primilo booster dozu te da znanstvenici vjeruju da je omikron varijanta u zemlji dosegnula vrhunac.

“S obzirom da covid postaje endemska bolest, moramo zakonske obveze zamijeniti naputcima i preporukama”, istaknuo je Boris Johnson.

Svima koji sustavno analiziraju podatke bilo je jasno da su covid potvrde štetne tako da se nadamo da i naša Vlada neće dugo čekati sa ukidanjem besmislenih i iznimno štetnih covid potvrda kao i obaveze nošenja maski u školama.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button