Svijet

Donald Trump upozorava kako bi “sabotaža” Sjevernog toka mogla dovesti do ‘velike eskalacije ili rata’

Bivši američki predsjednik Donald Trump upozorio je u srijedu da bi “sabotaža” koja je uzrokovala štetu na plinovodima mogla dovesti do “eskalacije” ili “rata”.

Europske vlasti su otkrile curenje u cjevovodima Sjevernog toka do kojega je došlo zbog snažnih podvodnih eksplozija. Nakon toga eskalirala je zabrinutost među zapadnim državama jer se cijeli incident promatra kao čin sabotaže. S obzirom na isto, bivši američki predsjednik Donald Trump upozorio je u srijedu da bi “sabotaža” koja je uzrokovala štetu na plinovodima mogla dovesti do “eskalacije” ili “rata”.

Obraćajući se svojoj društvenoj mreži Truth Social, Trump je rekao da bi “situacija oko plinovoda mogla imati ozbiljnije posljedice”. “Možda je daleko važniji događaj dugoročno gledano bila objava da plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 izlaze iz Rusije. Na to sam skrenuo pozornost svijeta kao predsjednik kad sam objasnio koliko bi oslanjanje na njih moglo biti loše za Njemačku i druge dijelove Europe.

U četvrtak je izašlo na vidjelo da je pronađeno četvrto curenje plina na oštećenim cjevovodima Sjeverni tok 1 i 2.

Curenje plinovoda Sjeverni tok

Prvo curenje plinovoda identificirano je duž Sjevernog toka 2 u blizini danskog otoka Bornholma, a kasnije su vlasti otkrile da postoje još dva curenja. Prema Danskoj agenciji za energetiku, zbog oštećenja je ispumpana velika količina plina, prenosi TASS.

Nord Stream AG priopćio je da je šteta na trima odobalnim linijama plinovodnog sustava Nord Stream bez presedana i da je teško reći kada bi se cjevovodi mogli popraviti. U međuvremenu, vlasti su izdale upozorenja za zrakoplove i plovila da ostanu najmanje pet milja od mjesta incidenta. Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika, rekao je da ne isključuje sabotažu kao mogući uzrok oštećenja plinovoda Sjeverni tok.

Danska je objavila snimke curenja plina iz Sjevernog toka 1 u Baltičkom moru
U srijedu je otkrivena snimka curenja plinovoda Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru u blizini Danske. No, uzrok eksplozije ostaje nepoznat. Ali seizmolozi tvrde da je riječ o eksploziji prije nego što je plin počeo curiti iz plinovoda Rusija-Njemačka ispod Baltičkog mora.

Foto: Twitter

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
republicworld

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button