Domovina

DISKRIMINACIJA HRVATSKIH DRŽAVLJANA S PREBIVALIŠTEM U BIH TEMA U HRVATSKOM SABORU

Na osnovu zastupničkog pitanja Nikola Grmoja ministru Davoru Božinoviću, aktualna diskriminacija hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH biti će tema rasprave u Saboru RH.

Grmoja je pitanje u proceduru dao na osnovu HRS-ove inicijative, čime se po pokazuje da su ZASTUPNICI MOSTA U SABORU RH JEDINI PRAVI I ISTINSKI ZASTUPNICI HRVATA KOJI ŽIVE VAN DOMOVINE.

Da podsjetimo, Vlada RH je najavila popuštanje kontrolnih mjera za ulazak u RH iz BiH najkasnije 15. 06., ovisno o epidemiološkoj situaciji. Unatoč krajnje pozitivnim epidemiološkim podacima, osobito u županijama s hrvatskom većinom, to se nije dogodilo. Primjerice, Njemačka od 13. 06., a sve susjedne zemlje i ranije, dopuštaju ulazak bez potvrda o negativnim rezultatima na zarazu Covid 19. Hrvatska to nije napravila.

Za sve one koji žele u Hrvatsku na dulje od 12 sati, a koji ili nemaju podataka o preboljenoj bolesti Covida 19 ili potvrde o cijepljenju, cijena ulaska u RH je u prosjeku 40 KM po osobi.

Diskriminacija pri ulasku u RH teško pada i ugostiteljima i hotelijerima u Dalmaciji koji ostaju lišeni svojih gostiju iz BiH, koji sve češće kao destinaciju biraju Crnu Goru, koja je otvorila svoje granice. Zanimljivo je što se u hrvatskim medijima nigdje ne može naići na njihove apele.

Uz to, ako se kao Hrvati s prebivalištem u BiH želite cijepiti u Republici Hrvatskoj do prije nekoliko dana se tražila potvrda o uplatama u Zavod zdravstvenog osiguranja RH. Ista se ne traži svugdje, ali još uvijek se na njoj inzistira u nekim općinama, kao što je to npr. Imotski. S druge strane, već mjesecima Srbija dopušta cijepljenje svima, bez obzira na državljanstvo i prebivalište.

Dakle, radi se o očiglednoj diskriminaciji hrvatskih državljana koji žive u BiH. Ne znamo radi li se o tome da Hrvate u BiH aktualna vlast u RH počinje i službeno tretirati kao „istočne susjede“, kako je to jednom rekao Davor Božinović, ili o nečemu drugome. Zastupnici MOST nezavisnih lista ovo pitanje su napokon stavili u raspravu u Saboru Republike Hrvatske.

Nikola Grmoja zastupničko pitanje

Žalosno je što to pitanje nisu nametnuli zastupnici dijaspore, kojima bi to trebao biti posao, i za što im je dano povjerenje na zadnjim izborima

Sa velikim zanimanjem iščekujemo kako će zastupnici dijaspore iz HDZa doprinjeti raspravi na ovu temu, kada ona dođe na red.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button