Povijest

Jeziva priča iz Auschwitza: ‘Morala je obrisati krv s usne…‘

Današnji dan, 27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Na slici je Poljakinja Czesława Kwoka.

Dana 12. ožujka 1943., tada 14-godišnja djevojčica, ubijena je u Auschwitzu. U srce joj je ubrizgan Fenol. Svjedok tih zločina bio je Wilhelm Brasse, poljski fotograf. Upravo je on napravio portret djevojke neposredno prije pogubljenja. Godine 1940. 23-godišnji poljski fotograf Wilhelm Brasse završio je u logoru smrti Auschwitz. Nakon okupacije Poljske, ispitivao ga je časnik SS-a, na kojemu je odbio dati prisegu odanosti Hitleru i on je bio u zatvoru tri mjeseca. Nakon što je fotograf pokušao pobjeći u Mađarsku da se pridruži poljskim postrojbama, ali je uhvaćen na granici i poslao u Auschwitz-Birkenau..

Brass je morao raditi kao fotograf u koncentracijskom logoru, jer su nacisti htjeli da dokumentira rezultate svojih eksperimenata na zatvorenicima. Fotograf je podsjetio da je napravio od 40 do 50 tisuća “identifikacijskih slika” u godinama 1940-1945.

Iz njegovog svjedočenja proizlazi da ju je prije fotografiranja Czesławe Kwoke jedan od stražara tukao kako bi je prisilio na poslušnost. Czeslawa Kwok bila je jedna od više od 100.000 Poljaka deportiranih iz svojih sela nakon njemačke invazije 1939. godine. 

Ti poljoprivrednici, većinom katolici, odvedeni su iz svojih domova kako bi napravili mjesta za Nijemce jer su nacisti planirali naseliti tu zemlju.

Vrlo malo se zna o životu Czeslawe Kwoke prije ovog trenutka uhvaćenog u fotografskom kadru.

Na fotografiji vidimo uplašeno dijete koje nije znalo ni jezik neprijatelja i koje je nekoliko dana ranije izgubilo majku. Bila je jedno od oko 250.000 djece i maloljetnika pogubljenih u Auschwitzu.

Kada bi za svaku žrtvu holokausta svijet održao minutu šutnje, šutjeli bismo godinama. Ne ponovilo se…

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button