Domovina

Davor Božinović je bio predstojnik Mesićeva ureda u vrijeme kada su slali dokumenti u Haag

Ministar policije Davor Božinović je bio predstojnik Mesićeva ureda u vrijeme kada su slali dokumenti u Haag a Gordan Jandroković ministar vanjskih poslova kod Ive Sanadera koji je “predao generale” . Podsjetimo se i Vladimira Šeksa koji je tražio “lociranje, uhićenje, transferiranje”.

Jesu li to ljudi koji će braniti hrvatske interese?

Podsjetimo, Davor Božinović je karijeru započeo 1987. godine kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, tri godine poslije postao je predsjedni Novačke komisije u Ministarstvu obrane RH. Godine 1994. postao je viši savjetnik u Odjelu za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova RH. Bio je savjetnik u hrvatskim veleposlanstvima u Bugarskoj (1994.) i Bosni i Hercegovini (1996). Obavljao je dužnost zamjenika načelnika i načelnika za susjedne zemlje u MVP u rangu ministra-savjetnika (1997.), a 1999. postaje pomoćnik ministra vanjskih poslova u rangu veleposlanika.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić je 19. travnja 1997. godine na vlastitu inicijativu svjedočio u Haagu. Iste godine je Mesić postao potpredsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) s kojom se ujedinio HND.

Kada su krajem devedesetih počele političke borbe unutar HDZ-a i institucija za političko nasljeđe Franje Tuđmana, Mate Granić je, bez znanja ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana, imenovao Davora Božinovića za pomoćnika ministra i šefa Sedme uprave. Božinović, međutim, nije odlazio na kolegije HIS-a, a vršitelj dužnosti šefa Sedme uprave postaje Saša Perković, sin Josipa Perkovića, koji se uskoro pojavljuje i na kolegijima Granićeva kabineta i ravnatelja HIS-a. Bilo je to vrijeme kad je nestao tzv. mostarski kontingent hrvatskih putovnica, navodno njih više od 900, od kojih su neke završile u rukama kriminalaca, recimo Srbina Milorada Ulemeka Legije i drugih.

Božinović 2000. godine radi kao koordinator za odnose sa SRJ u MVP RH u rangu veleposlanika, 2001. kao privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva RH u Beogradu, a zatim 2002. kao veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori.

Stjepan Mesić je u veljači 2004. imenovao Davora Božinovića novim predstojnikom Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

“Otkad je Stipe Mesić (još uvijek) zaštićeni haaški svjedok na temu podjele Bosne, stigao na Pantovčak, a proces detuđmanizacije odnosno razdržavljenja službeno započeo, kamioni dokumenata iz herceg-bosanskih i hrvatskih arhiva su otišli u haaško tužiteljstvo, u hrvatskoj su se politici i javnom prostoru promovirale teze tužiteljstva”, pisala je Višnja Starešina u svojoj kolumni gdje je objasnila Mesićev doprinos nepravednoj presudi haškog suda.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button