SvijetVijesti

Ruski ministar obrane S. Šojgu: “Stanje u Europi je eksplozivno”

Na današnjoj konferenciji za međunarodnu sigurnost u Moskvi, ministar obrane Rusije Sergej Šojgu, rekao je:

“Sve u svemu, stanje u Europi je eksplozivno i zahtjeva specifične korake kako bi deeskaliralo. Ruska strana je preporučila nekoliko mjera. Na primjer, izašli smo s prijedlogom da vojne vježbe maknemo dalje od kontaktne linije”- prenosi geopolitika.hr od TASS-a. Pod “kontaktne linije” misli na granice gdje se susreću ruski interesi sa zapadnim.

Osim takvog prijedloga, Rusija rješenje vidi i u uvođenju moratorija na projektile srednjeg dometa i dalekog dometa u Europi. “Takvi projektili predstavljaju posebnu opasnost za građane Europe jer na njih mogu biti montirane konvencionalne, ali i nuklearne bojne glave. Unošenje takvih projektila na prostor Europe vratit će natrag stanje gdje su Europljani taoci, kao što je bilo za vrijeme napetosti između SSSR-a i SAD-a.”

Također, Šojgu tvrdi da je potrebno osnažiti zakonski okvir koji bi spriječio sukobe i nepotrebne kontakte između zrakoplova i brodova.

Najavio je kako je Moskva spremna uvesti mjere transparentnosti kako bi se vratilo uzajamno povjerenje. Konkretno, Šojgu je spomenuo veću otvorenost oko 9M729 projektila u kalinjingradskoj regiji, ali traži i otvorenost oko američkog sustava MK-41 u Rumunjskoj i Poljskoj.

UK denies Russian claims that its military dropped BOMBS in path of Royal  Navy destroyer near Crimea – Ivorycoast News
Ova izjava ministra dolazi isti dan kada se dogodio pomorski incident u Crnom moru, sa britanskim razaračem HMS Defender. Prema ruskim izvorima razarač je narušio rusku državnu granicu 3 km, koju je napustio tek pošto je ruski ophodni brod ispalio hice upozorenja a bombarder Sukhoi-24M ispustio navodno 4 bombe ispred razarača. Britanski izvori naprotiv navode da do incidenta nije došlo nego su u pitanju vojne vježbe

Također, isti dan je stigla i vijest da Rusija zadržava pravo uporabe nuklearnog oružja, što je izjavio danas načelnik Glavnog stožera vojske Ruske Federacije Valerij Gerasimov na Moskovskoj međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji, izvješćuju ruski mediji.

Naglasio je kako je nuklearna politika Ruske Federacije isključivo obrambene prirode. Rusija može uporabiti nuklearno oružje u slučaju da se protiv nje koristi oružje za masovno uništenje ili konvencionalno oružje, kada je ugrožena opstojnost države.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button