Svijet

Danski znanstvenici: Omikron 2,7-3,7 puta zarazniji, a rizik hospitalizacije upola manji

Danski znanstvenici potvrdili da je rizik od hospitalizacije zbog omikrona upola manji nego kad je u pitanju delta, ali su zbog većeg broja zaraženih zdravstveni sustavi i dalje pod pritiskom, što je trenutno osnovni i najveći problem, navodi HINA, a prenosi N1.

Otkako je omikron otkriven u studenome, znanstvenici žurno nastoje otkriti uzrokuje li lakše simptome bolesti i zašto se čini zaraznijom od delte.

Danski znanstvenici
Slika: Simptomi zaraze / Foto: snimka zaslona (izvor Jutarnji list)

Postoje različiti razlozi zbog kojih bi se virus mogao lakše prenositi. Na primjer, koliko dugo ostaje lebdjeti u zraku, koliko je sposoban prihvatiti se za stanice te koliko dobro izbjegava imunosni sustav domaćina.

Istraživanje pod vodstvom znanstvenika sa Sveučilišta u Kopenhagenu, glavne organizacije za statistiku Statistics Denmark i serološkog instituta Statens Serum Institute (SSI) ukazuje na to da je glavni razlog bržeg širenja ove varijante virusa njegova sposobnost izbjegavanja imuniteta dobivenog putem cjepiva.

Slika: Statens Serum Institut je danski istraživački institut smješten na otoku Amager u Kopenhagenu. Njegova je svrha borba i prevencija zaraznih bolesti, urođenih poremećaja i prijetnji oružjem za masovno uništenje / Foto: Wikipedia

“Naša otkrića potvrđuju da brzo širenje omikrona možemo pripisati sposobnosti zaobilaženja imuniteta, a ne inherentnom povećanju prenosivosti” tvrde istraživači.

Danski znanstvenici ranije su zaključili da je među cijepljenom populacijom omikron između 2,7 i 3,7 puta zarazniji od delte.

Istraživanjem je također otkriveno da je, neovisno o kojoj se varijanti virusa radi, manja vjerojatnost da će oni cijepljeni trećom dozom prenijeti virus nego necijepljeni.

Iako je lakše prenosiv, omikron izaziva blaži oblik bolesti, izjavila je za medije Tyra Grove Krause, tehnička direktorica SSI-a.

Dodala da je rizik od hospitalizacije zbog omikrona upola manji nego kad je u pitanju delta, ali su zbog većeg broja zaraženih zdravstveni sustavi i dalje pod pritiskom.

Slični podaci javljaju se i u drugim istraživanjima omikrona.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button