Domovina

Čudan smo mi Hrvati narod kad nam smeta procesija za Veliku Gospu u Sinju

Čudan smo mi Hrvati narod. Ma, zapravo nismo mi čudan narod, čudna je naša službena politika, a samim time i naša prešutnost na tu politiku.

Svjedoci smo aktualne “prepiske” sinjskog gradonačelnika Mira Bulja i premijera Andreja Plenkovića. Bulj traži pojašnjenje Stožera kako im to ne smeta “čovjek do čovjeka” po plažama “Plavog Jadrana” na kojima ne možeš naći niti mjesto za svoj ručnik, a smeta im procesija za Veliku Gospu po sinjskim ulicama i trgovima. Ne smetaju im prepuni trgovački centri, a smetaju poluprazne crkve i katedrale.

Dragi Hrvati evo kako izgleda jedna plaža u prepuna kupača

Dragi Hrvati evo kako izgleda jedna plaža prepuna kupača

Naravno da premijer nema suvislog odgovora pa se “izvali” na “osebujnost” Buljevog izričaja.

A znate li gdje pravi problem leži, gdje se taj problem treba tražiti i gdje se odgovor na to pitanje mora naći?

Problem je na Kaptolu! Da, dobro ste pročitali. Kaptol je najveći krivac za ovakvo ponašanje i Stožera i vlasti.

Nema Kaptol autoriteta, nema tko na Kaptolu lupnuti šakom o stol i reći “stanite, ne može to tako. Ne mogu biti jedna mjerila za trgovačke centre, druga za crkve, jedna za plaže, druga za procesije!

Virus Covida-19 ne raspoznaje vjernika od kupača ili vjernika od kupca. Tamo su pravila poznata i potpuno jasna, osim što sam uzročnik nije jasan, a teško će i biti jasan.

Sve dok stožer i predstavnici vlasti uredno zauzimaju svoja mjesta u prvim klupama Božjih hramova, sve dok ih se ponizno pozdravlja s oltara, a oni rade po svom – nema sreće. Trebalo ih je ne samo iz prvih redova, već i iz crkve, izbaciti odmah nakon ratifikacije Istanbulske konvencije, pa vjerojatno ovakvog cirkusa ni danas ne bi bilo.

Ovako ćemo čekati i trpjeti. Pitanje je samo: do kada?

Fenix-magazin/SIM/Dr. Jure Burić

NAPOMENA: Dr. Jure Burić je poznati dubrovački liječnik i ratni povjerenik Hrvatske vlade za jug Hrvatske, prvi župan Dubrovačko-neretvanski i bivši zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog državnog sabor do njegovoga ukinuća.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button