Svijet

Kršćanstvo u Njemačkoj se potiskuje, a islam se u isto vrijeme promiče

Islam se promiče – to možete smatrati dobrim ili lošim. U isto vrijeme, kršćanstvo se potiskuje – to je licemjerno i nije pošteno, napisao je komentator BILD-a.

Rasprava o namjeri uklanjanja citata iz Biblije ispisanih zlatnim slovima na plavoj podlozi ispod vrha kupole obnovljene berlinske Gradske palače (Stadtschloss – Humboldt Forum) ponovno se zahuktava.

Kako piše portal, Katholisch.de, a prenosi Fenix-Magazinzastupnički klub CDU-a i CSU-a Berlina i Brandenburga optužio je državnu ministricu za kulturu Claudiu Roth (Zeleni) za njezinu “Netrpeljivost prema kršćanskoj vjeri i vlastitim povijesno-kulturnim korijenima“ (svaka sličnost sa političkom platformom Možemo je slučajna)

Claudia Roth/Snimka zaslona

Odnosi se to na prijedlog ministrice Roth da se prekrije kršćanski natpis ispod kupole obnovljene Gradske palače. Ovaj kršćanski natpis dao je postaviti pruski kralj Friedrich Wilhelm IV. (1795.-1861.). Natpis se sastoji od nekoliko biblijskih stihova. Oni su tijekom obnove dvorca rekonstruirani i glase: “Nema drugog spasa, također nema drugog imena danog ljudima osim imena Isusa, na čast Ocu, da se pred imenom Isusovim prigne svako koljeno na nebu i na zemlji i pod zemljom”.

Roth smatra kako je stajalište mnogih povjesničara da je kroz te stihove poslana politička poruka  “koje svoje zahtjeve za moći temelji isključivo na Bogu, a ne na moći i samoodređenju naroda”.

To je prema mišljenu ministrice, u proturječnosti s kozmopolitizmom. Zbog toga bi ona biblijski tekst zamijenila s drugim „alternativnim, komentirajućim i refleksivnim tekstovima”. No nije napisala kako bi taj tekst točno trebao izgledati “kako on ne bi isključivao druge religije”.

Protiv prijedloga ministrice Roth o prekrivanju postojećeg teksta biblijskih stihova nekim zamjenskim tekstom, usprotivio se u srijedu i komentator najčitanijeg njemačkog tabloida Bild.de

-U Berlinu bi Claudia Roth prekrila kršćanski natpis na obnovljenoj Gradskoj palači. A u Kölnu se mujezin oglašava već nekoliko dana. Natpis i mujezin – dvostruka religija u javnom prostoru, u svakodnevnom životu u Njemačkoj. (Mujezin poziva na molitvu, strogo uzevši, unutar džamije. Ali se glasno čuje i izvan nje.)

Islam se promiče – to možete smatrati dobrim ili lošim. U isto vrijeme, kršćanstvo se potiskuje – to je licemjerno i nije pošteno, napisao je komentator BILD-a.

U komentaru je također dodao kako ono što se promovira u zemlji „semafor koalicije“ je ono što Njemačku mijenja u smjeru multikulturalnog društva.

Svoj komentar komentator BILD-a je završio riječima kako se „mnogi Nijemci tomu ne vesele, i to s dobrim razlogom“.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Putem...
S. I. Mandić
Izvor
Fenix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button