Domovina

Čović: Put u propast BiH

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka sa Oliverom Varhelyijem, povjerenikom za susjedstvo i proširenje Europske unije, kazao je kako je imao “ugodan razgovor sa prijateljima”, a teme su bile pitanja koja se tiču 14 prioriteta EK-a i, kako je istaknuo, izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koja je “ključna za Hrvate u BiH”, piše N1.

Čović je ponovio svoj stav kako ”hrvatski narod nema svoje predstavnike” u Predsjedništvu BiH jer je ”bošnjački narod izabrao sebi dva”. Naveo je kako je jasna poruka da, ukoliko se želi dobiti kandidatski status EU ,”sve što trebamo uraditi mi nitko to neće uraditi za nas”. Predsjednik HDZ-a BiH je kazao da u narednom periodu treba raditi na poboljšanju odnosa, posebno u entitetu Federacija BiH, tj. “unaprijediti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata”.

”Varhelyi je ima želju i volju kroz razgovor sa ‘predstavnicima’ tri naroda da da šansu dogovoru. Ja tome ne vidim alternativu. Ako smo izgubili dvije godine da ne izgubimo naredne dvije”, jasno je poručio Čović. Na pitanje novinara u Bruxellesu da li je bilo govora o eventualnim sankcijama entitetu Republika Srpska, Čović je odgovorio da to apsolutno nije bila tema razgovora. ”Afirmativno se razgovaralo”, naveo je.

Na kraju je Čović još jednom podvukao važnost izmjena Izbornog zakona BiH. ”Mi moramo imati dogovor kako implementirati izborni rezultat, a da uvažim odluku Ustavnog suda. Mi smo jednim dijelom izmjene Izbornog zakona usvojili u Parlamentu. Bošnjački političari žele zadržati status quo, a ja ne vidim što se time postiže. Mislim da je to put u propast BiH”, ocijenio je Dragan Čović. Podsjećamo, povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi razgovarao je danas s političkim liderima vladajuće koalicije (Čović iz HDZ-a, Dodik iz SNSD-a i Izetbegović iz SDA) u Bosni i Hercegovini na odvojenim sastancima u Bruxellesu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
bljesak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button