Domovina

CIJEPLJENJE U HRVATSKOJ STALO, VLADA SPREMA NOVU STRATEGIJU

Interes za cijepljenje u Hrvatskoj pada iz mjeseca u mjesec. Jučer je prvom dozom cjepiva cijepljeno samo 613 osoba, a dan ranije, u nedjelju, njih – 11.

Činjenica je da je interes za cijepljenje sve manji djelomično iz razloga što se ukidaju cijepni punktovi pa je tako u Zagrebu cijepljenje moguće samo na tri punkta jer, kažu u Nastavnom zavodu “Andrija Štampar”, interes je mali, a održavanje desetak punktova previše košta da bi zjapili prazni.

A razlog zašto cjepni punktovi zjape prazni leži i u činjenici da smo se svi već uvjerili koliko je cjepivo učinkovito odnosno neučinkovito kod zaštite od ovog virusa, a pogotovo od omicrona. Naime, svjedoci smo sve više hosptaliziranih koji su potpuno cijepljeni sa čak tri doze. Najbolji primjer koji nam ilustrira tu činjenicu je država Izrael u kojem uz vrlo visoku procijepljenost zaraza doslovno bukti.

– Očito je da bismo morali nadograditi postojeću strategiju cijepljenja koja je bila dovoljna na početku kampanje, ali sada je potrebno doći do onih koji još uvijek odbijaju cijepljenje, a nisu antivakseri – kaže dr. Miroslav Hanževački, ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad. Dodaje da je nužan novi pristup cijepljenju kako bi se povećao broj zaštićenih, osobito među starijima.

– Imamo dovoljno cjepiva, imamo i savjetovališta za one koji imaju dileme oko cijepljenja, ali i dalje je mali broj onih koji su se zadnjih mjeseci odlučili zaštititi. Imamo i mobilne timove, ali njihov je broj nedovoljan, a dodanih nemamo. Naime, jedan tim može dnevno cijepiti samo pet osoba – objašnjava ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

To očito nije dovoljno da se poveća procijepljenost, posebno u nekim županijama. Dok je u Zagrebu s dvije doze cijepljeno 64 posto građana, u Splitsko-dalmatinskoj županiji cijepljeno je samo malo više od 44 posto građana. Manje od 50 posto cijepljenih ima i Zadarska, Zagrebačka, Šibensko-kninska i Bjelovarsko-bilogorska županija.

– Vjerojatno ćemo uskoro imati neke nove smjernice o tome kako povećati broj cijepljenih u Hrvatskoj, ali taj je posao tek počeo – kaže dr. Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Covid potvrde su se koristile kako bi se ljude prisililo na cijepljenje

Covid potvrde su korištene samo kako bi se ljude prisililo na cijepljenje, a cijepljene se nije smjelo testirati jer bi to bilo priznanje kako i cijepljeni šire zarazu, što je politika uporno odbijala priznati. A i kako bi, jer kako bi onda uvjerili ljude na cijepljenje, jer je logika bila – “cijepi se, zaštiti druge”, a sada je ispalo kako su cijepljeni a netestirani čitavo vrijeme ugrožavali svoje cijepljene i necijepljene pacijente.

Dva tjedna ravnanja krivulje tako je na kraju postalo dvije godine ravnanja duša. Može se ljudima ispirati mozak neko vrijeme, ali mrlje na duši ostaju trajno.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button