Zanimljivosti

Evo zašto ne smijete piti iz plastičnih boca koje su stajale na suncu

Univerzalni je savjet uvijek uz sebe imati bocu vode kako ne bismo dehidrirali. Ipak, nije svejedno iz kakvih boca pijemo. Toplina može promijeniti sastav napitka ako ga ostavite u plastičnoj boci.

Nikada ne biste trebali piti iz plastične boce koja je stajala na suncu (npr. u automobilu ili na plaži).

Plastika u kontaktu sa suncem ispušta štetni kemijski spoj imenom bisfenol A koja može uzrokovati hormonalnu neravnotežu u tijelu i druge štetne posljedice u organizmu.

Početkom 2022. Europska je unija potvrdila kako ovaj spoj izaziva zabrinutost te kako će Europska agencija za sigurnost hrane ponovo procijeniti rizike korištenja bisfenola A u hrani i proizvodima.

Toplina može promijeniti i sastav napitka ako ga ostavite u plastičnoj boci, a nju zaboravite u automobilu parkiranom na suncu. Naime, ako je temperatura zraka 30 Celzijevih stupnjeva, u automobilu će dostići 45 nakon samo pola sata, a ljeti temperature u vozilima dosežu čak i između 50 i 70 stupnjeva.

Pri takvim ekstremnim uvjetima nije poželjno ni sjedati u automobil, a kamoli piti pića iz plastičnih boca koje u njemu stoje. Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji također može biti vrlo štetan za organizam.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button