DomovinaVijesti

Čičak nakon odlikovanja: Meni je sumanuto da netko želi da se vrati ime Josipa Broza Tita

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je sudionike Hrvatskog proljeća Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske te izgradnji i napretku hrvatske države.

Visokim državnim odličjem odlikovani su Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak, Goran Dodig te posmrtno Jozo Ivičević Bakulić, Ljudevit Jonke, Ante Paradžik, Hrvoje Šošić, Marko Veselica i Vladimir Veselica.

– Na današnji dan prije 50 godina, već više stotina ljudi bilo je privedeno i uhapšeno. Represija tadašnje države uzela je punog maha. Nažalost, ovaj moj današnji čin neće popraviti sliku, neki su izostavljeni. Odabrao sam vas koji ste se u tim trenutcima punog srca borili za nešto što je ispravno, lijepo i plemenito. Za sebe, ali ne protiv drugoga, ne s mržnjom – kazao je uvodno Milanović.

– Vama hvala i čast što ste bili hrabri. Nakon svega ste ljudima koji nisu bili, najblaže rečeno, korektni prema vama oprostili. Kažnjeni ste grubo, neki brutalno kao Marko Veselica. Ovo je mali pokušaj da se to ispravi. Ispravit se neće nikada. Danas ovom malom broju ljudi, svjestan da izostavljam još neke, zahvaljujem što su došli. Živjeli još dugo i zdravo – poručio je Milanović, prenosi Večernji list.

Čičak: Meni je sumanuto da netko želi da se vrati ime Josipa Broza Tita

Nakon odlikovanja, u ime odlikovanih obratio se Ivan Zvonimir Čičak koji je kazao kako im je ovo velika čast.

– Gospodine predsjedniče, zahvaljujem jer ste odlikovali ne samo nas, nego sve one tisuće koji su ugrađeni u ova odlikovanja. Nikada ne mogu svi biti zadovoljni jer, koliko je meni poznato, tri su bila reda odlikovanja – rekao je Ivan Zvonimir Čičak te nastavio: – To nam je velika čast, neću reći obveza jer je to vrijeme srećom iza nas, vrijeme koje se ne može opisati. Vrijeme zanosa jednog naroda koji se probudio.

– Nama su se smijali, izrugivali su nam se. U medijima su mnogi proglašeni izdajnicima. Naša najveća zabluda bila je što smo vjerovali da se komunizam može reformirati. Ne postoji dobar. Meni je sumanuto da netko želi da se vrati ime Josipa Broza Tita. Ja se s time nikada neću složiti. Ako narod želi, pravo mu budi. Nikad više zla u hrvatsku politiku, to bi nam trebalo biti geslo – rekao je Čičak.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button