SvijetVijesti

Bugarski general o stanju u Crnom moru: ljudi nisu svjesni koliko malo nedostaje do rata!

„Čovječanstvo, obični čovjek, vjerojatno ne shvaća koliki je ogroman rizik za započinjanje rata. U političkom i vojno-strateškom smislu situacija vrlo podsjeća na razdoblje 1939.-1941., kada su Njemačka i SSSR imali zajedničku granicu, tj. izravan kontakt. Ovo je najizravniji način za početak rata“

O napetostima između Rusije i Zapada u Crnom moru, njegovoj geopolitičkoj važnosti, vojnim vježbama NATO saveza i Rusije, kao i mogućoj eskalaciji i visokim rizicima s tim povezani, a koji sve više zabrinjavaju svijet, za bugarski portal Dir.bg intervju je dao bugarski brigadni general Valentin Tsankov.

Podsjećamo, u Sofiji je sinoć počeo sastanak čelnika država članica inicijative Triju mora, pa je itekako zanimljivo čuti što o sigurnosnom stanju u crnomorskoj regiji misli iskusni bugarski general impresivne profesionalne biografije: završio je vojnu akademiju i akademiju pri Glavnom stožeru; specijalizirao se u SAD-u, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji i Rusiji; služio je u bugarskim vojnim postrojbama, Glavnom stožeru i Ministarstvu obrane; bio je direktor ravnateljstva u Ministarstvu obrane, vojni ataše u Londonu i Washingtonu, savjetnik NATO-a i savjetnik ministra obrane; dopredsjednik je Udruge kopnenih snaga i stručnjak za nacionalnu sigurnost u Centru za obrambene i sigurnosne studije, Polyglot.

Iz intervjua izdvajamo njegove najzanimljivije dijelove.

General Tsankov je izjavio kako je Crno more već neko vrijeme mjesto gotovo izravnog kontakta NATO snaga i saveznika koji su tamo geografski smješteni. te pomorskih snaga i dijelova protuzračne obrane Rusije. Tamo gdje jedna strana izvodi svoje vježbe, druga nadgleda njezine akcije, nadgleda i uvježbava svoje protu-snage. Takvi su uvjeti prilično bliski stvarnim borbenim operacijama i stoga se stječe neprocjenjivo iskustvo. Provjerava se mogućnost osoblja da djeluje u slučaju stvarnog sukoba, navodi general.

Na novinarov komentar kako je vježba NATO saveza Sea Breeze stvorila napetosti između NATO-a i Moskve nakon što je Rusija prošlog tjedna izjavila da je ispaljivala hice upozorenja i bacala bombe na putanju britanskog ratnog broda kako bi ga istjerala iz svog teritorija blizu Krima, bugarski je general kazao slijedeće:
„Da, napetost je nastala zbog iskrene (shvatite unaprijed planirane) provokacije, kojom je britanski razarač prošao kroz vode koje Rusija smatra svojim teritorijalnim. Na taj je način provjerena reakcija brodova i zrakoplova ruske mornarice. S gledišta međunarodnog prava, te su vode ukrajinske, ali nakon pristupanja Krima Ruskoj Federaciji 2014. godine, Rusija ih smatra ruskim teritorijalnim vodama. A Rusija, vođena upravo tim razumijevanjem, djeluje u skladu sa svojim zakonima štiteći nepovredivost svojih granica. Protjerivanje razarača “Defender” popraćeno je uporabom oružja od strane ruskog ophodnog broda i bombardera.
Razumijemo da su u stvarnoj situaciji hici upozorenja kratki uvod u borbenu uporabu projektila… Ovo je bio planirani test spremnosti Rusije, politički i vojno, da odgovori. Tvrdi odgovor u ovom slučaju dokaz je kako Rusija nema namjeru ustupiti Krim, što je već puno puta rekla od 2014. godine.“

General Tsankov je dalje kazao kako svatko brani svoj interes. „Moskva je uistinu zatražila da se vježba Sea Breeze otkaže prije nego što uopće počne. Bilo je jasno kako to nitko sa strane NATO-a nije namjeravao ukinuti, niti je takav slučaj bilo u prošlosti. Ovaj je poziv više bio politički potez, pokušaj da se pokaže odlučnost da Rusija neće napraviti kompromis u obrani svojih teritorijalnih voda. Suprotno tome, čak je spremna ući u otvoreni vojni sukob, ako je potrebno. U ovom slučaju Rusija brani svoje granice kao što bi to učinila bilo koja država u takvom slučaju. No budući da je kontroverzno pitanje čije su to vode, gledište također određuje stav u slučaju. Ne bismo trebali zaboraviti da u vježbi sudjeluju ukrajinske snage, što dodatno usložnjava stanje. …Nekoliko dana kasnije, ruski predsjednik službeno je potvrdio da je zapovijed da se nastavi s uništavanjem ovih ratnih brodova ako ne budu poslušali upozorenja. Moramo shvatiti koliko je tanak led i koliko je mala linija koja se može prijeći i izbiti sukob velikih razmjera.“

Što se tiče statusa Krima bugarski general izjavio je slijedeće: „ Da, kako kažu “de facto i de jure“. Ukrajina Krim smatra svojim teritorijem, ali Rusija ga de facto ima, a nakon referenduma o njegovom pristupanju i de jure, prema vlastitim zakonima. Ne očekujte da će se ovaj problem riješiti. Rusija je odlučna da je Krim ruski i da će uvijek biti ruski, usprkos teškim sankcijama koje mu je nametnuo Zapad.

„Čovječanstvo, obični čovjek, vjerojatno ne shvaća koliki je ogroman rizik za započinjanje rata. U političkom i vojno-strateškom smislu situacija vrlo podsjeća na razdoblje 1939.-1941., kada su Njemačka i SSSR imali zajedničku granicu, tj. izravan kontakt. Ovo je najizravniji način za početak rata“, utvrdio je general.

Na tvrdnju novinara kako se glavno kretanje prema Crnom moru odvija kroz Bospor i da je to prioritet Turske, general je izjavio da će tako biti sve do izgradnje Istanbulskog kanala, što će drastično promijeniti situaciju, kako u svezi kretanja brodova prema Crnom moru i od njega, tako i oko režima ulaska i vremena boravka stranih snaga u Crnom moru. „Od sada očekujem još veću napetost nakon završetka njegove izgradnje“, kazao je.

„Ograničenja duljine boravka i tonaže ratnih brodova u Crnom moru nameću se odredbama Konvencije o crnomorskim tjesnacima, potpisane u Montreuxu 1936. godine. Za sada se to primjenjuje. Da vidimo kakav će biti režim nakon izgradnje alternativnog Bospor-Istanbulskog kanala“.

Bugarski brigadni general, govoreći o nedavnom sastanku Biden-Putin u Ženevi, zaključuje slijedeće:

Kaže kako napetosti i dalje postoje, da preduvjeti za eskalaciju nisu otklonjeni i da se, naprotiv, stvaraju novi. „Međutim, postoji jedna pozitivna točka. Kontakt je obnovljen na najvišoj razini i postoji dijalog (SAD-Rusija). U ovoj fazi to nije malo. Dakle, ništa nije skriveno od šire javnosti. Međutim, ključ rješenja problema je u rukama čelnika i diplomata“, prenosi Geopolitikanews.

CRODEX komentar:

Osnovna konstanta zadnjih nekoliko godina u odnosima SAD : Rusija je trend zatezanja odnosa, a u novije vrijeme su međusobne optužbe sve intenzivnije i već su prelaze izričaj iz optužbi u zahtijevanja, ili čak otvorene međusobne prijetnje (kao u nedavnom slučaju sa britanskim razaračem). Najnovije zatezanje odnosa se dogodilo u petak 09.07.2021.g., u telefonskom razgovoru između J. Bidena i V. Putina.

Joe Biden je navodno izvršio pritisak na Vladimira Putina zahtjevajući pokretanje protudjelovanja u vezi nedavnih tzv.ransomware cyber napada od grupa sa ruskog teritorija, kako prenosi Cnbc.com.

Jasno sam mu (Putinu) dao do znanja sa SAD očekuje djelovanje Rusije protiv takvih grupa i napada, ako ti napadi dolaze sa ruskog teritorija, ako im pružimo dovoljno podataka kako bi djelovali …” izjavio je u petak poslijepodne u Bijeloj kući J.Biden.

Upitan od strane novinara hoće li biti “posljedica” za ovakve napade, Biden je odgovorio, “Da.”

SAD i Rusija, izjavio je predsjednik J.Biden, su uspostavili “sredstva komunikacije, na redovnoj bazi, kako bi bili u mogućnosti međusobno komunicirati, kada netko od nas smatra da se nešto događa u drugoj državi koja utječe na vlastitu domovinu”. Sve u svemu, telefonski poziv, je “protekao dobro, ja sam optimist“, izjavio je Biden, po pitanju ovog razgovora koji se dogodio nekoliko dana nakon masivnog cyber napada od grupe REvil, za koju se vjeruje da dolazi sa ruskog teritorija.

S druge strane, a kako prenosi RT.com istoj temi, navodi se: “…Putin je odgovorio kako SAD nisu u zadnje vrijeme zahtijevale ikakvu pomoć od Rusije u bilo kakvom konkretnom slučaju povezanom sa tzv. ransomware napadima, izjavio je Kremlj. Moskva je spremna za suradnju u području cyber sigurnosti, dodao je ruski predsjednik.

Dalje u tekstu RT.com dodaje i da “je glasnogovornik Bijele kuće priznao, nakon višesatnog telefonskog razgovora dvojice vođa, da SAD nemaju novih informacija koje bi sugerirale da je možda Moskva iza bilo kakvih napada takve vrste”. Ipak, dodaje i da Rusija “mora djelovati” po ovim pitanjima.

Također, drugi mediji navode da je retorika SAD-a bila još snažnija te da su Amerikanci otvoreno najavili vlastito djelovanje na teritoriji Rusije: “Ako vi ne budete djelovali protiv hakera na vašem teritoriju onda ćemo mi”, što sve zajedno potvrđuje tvrdnje bugarskog generala o tome da napetosti i dalje postoje, da preduvjeti za eskalaciju nisu otklonjeni i da se, naprotiv, stvaraju novi.

S obzirom na navedeno, nije zgoreg podsjetiti da se Gospa u Međugorju, u svojoj poruci na biblijsku, 40-tu obljetnicu ukazanja, osvrće na dva segmenta stvarnosti: MIR (čija ugroza prijeti zbog gore navedenih okolnosti, i tko zna čega još) i SLODOBA (koja se smanjuje iz dana u dan pod izlikom opće zaštite čovječanstva od COVID-a), a kao odgovor na ove ugroze poziva na MOLITVU i potrebu odluke svakog pojedinca “za Boga”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button