Svijet

Borrell: “Eventualna isporuka kineskog oružja Rusiji crvena linija za EU”

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell upozorio je u ponedjeljak da bi eventualna odluka Kine da isporuči oružje Rusiji predstavljala “crvenu liniju” za Europsku uniju.

Borrell je po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a rekao da je kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiuu prenio da bi takva odluka “bila crvena linija za Europsku uniju”.

“Ministar Wang mi je rekao da oni to neće i ne namjeravaju učiniti, ali mi ostajemo oprezni”, rekao je Borrell.

Informaciju da Kina razmatra mogućnost da pošalje oružje Rusiji objavio je u nedjelju američki državni tajnik Antony Blinken, prenosi Hina.

Ruska agresija na Ukrajinu koja je počela prije skoro godinu dana bit će glavna tema redovitog sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Bilo je najavljeno da će na sastanku sudjelovati ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, ali su iz Vijeća EU-a jutros poručili da neće doći, ne navodeći razloge.

U međuvremenu je objavljeno da je američki predsjednik Joe Biden nenajavljeno u ponedjeljak posjetio Kijev.

Na sastanku u Bruxellesu će se razgovarati o zajedničkoj nabavi streljiva za Ukrajinu.

“To je najhitnije pitanje.  Ako u tome ne uspijemo, rezultat rata je u opasnosti. Rusko topništvo ispaljuje oko 50.000 projektila dnevno, a Ukrajina mora biti na istoj razini kapaciteta. Imaju topove, ali im nedostaje streljiva,” rekao je Borrell.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošli je tjedan rekao da Ukrajina troši višestruko više streljiva nego što saveznici mogu proizvesti, što iscrpljuje zalihe.

Čekanja na streljivo velikog kalibra povećalo se s 12 na 28 mjeseci, što znači da bi do  isporuka za danas zaprimljene narudžbe moglo doći tek za dvije i pol godine ili kasnije.

Zajednička nabava streljiva, koje Ukrajini očajnički treba, provodila bi se po modelu sličnom nabavi cjepiva protiv covida-19.

Smatra se da bi zajednička nabava bila učinkovitija od pojedinačnih narudžbi država članica. Osim toga, veće narudžbe pomogle bi industriji da ulaže u dodatne kapacitete.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button