Svijet

Biden može zaustaviti Putina za 24 sata!

Nuklearna prijetnja je blef, Joe Biden može zaustaviti rat za 24 sata, ali on stalno pomaže Putinu, kazao je u razgovoru za subotnji Večernji list Andrej Illarionov, jedan od najpoznatijih ruskih ekonomista, Putinov savjetnik za gospodarstvo od 2000. do kraja 2005. godine, koji danas živi u SAD-u.

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list Illarionov govori zašto misli da je Vladimir Putin rat u Ukrajini već izgubio, koje imperijalističke pa i fašističke ideje nadahnjuju ruskog predsjednika, koji će utjecaj imati sankcije na rusko gospodarstvo te zašto SAD, po njemu, ne pomaže dovoljno obrani Ukrajinaca, piše Dino Brumec za večernji list, a prenosi direktno hr.

Usto je i opisao spomenuti sastanak iz veljače 2000. godine, kada je prvi put vidio novog ruskog predsjednika koji ga je svejedno na kraju zaposlio kao savjetnika, ali isključivo na ekonomskim temama.

Na pitanje zašto je Putin pokrenuo rat Illarionov odgovara da je to bio njegov plan više od 20 godina.

Planirao je napraviti nešto, ne u konačnom obliku u koji je akcija evoluirala 24. veljače 2022., ali imao je ideje da je potrebno nešto napraviti s Ukrajinom još od 2001. godine. Već 2003. započeo je s akcijama. Te godine dogodio se napad na ukrajinski otok Tuzla u tjesnacu Kerč. Putin je pokušao okupirati i anektirati taj otok. Ne samo u pogledu ideja i planova već samih akcija, postoji duga lista operacija u kojima je Putin sudjelovao od 2003. godine, što znači 19 godina uzastopce, kazao je Illarionov.

Pet godina kasnije, dodao je, na summitu NATO-a u Bukureštu proklamirao je da pola teritorija Ukrajine ne pripada toj zemlji, već Rusiji, i to je takozvana Nova Rusija. Godine 2014. okupirao je Krim i pokušao ga anektirati te pokrenuo rat na istoku Ukrajine, u Donbasu. Usto je i 2012. objavio članak u Nezavisnoj Gazeti objavivši da polaže pravo na “povijesnu Rusiju”, što je izmišljen pojam koji nije postojao u povijesnoj literaturi i nije akademski. Izmislili su ga ruski imperijalisti i neoimperijalisti.

Prema toj teoriji, Putin tvrdi da četiri petine ukrajinskog teritorija, od rijeka Prut i Dnjestar prema istoku zemlje, pripada Rusiji. U članku iz srpnja 2021. već je pak polagao pravona cijeli teritorij Ukrajine.

Smatra i da Putin nema šanse pobijediti u ratu u Ukrajini, čak i uz rat iscrpljivanja, uz ovo neselektivno granatiranje i bombardiranje tisuća ljudi. Rezultat će biti suprotan. Već sad u Ukrajini vidimo nevjerojatan otpor i nestale su sve proruske snage koje su postojale u Ukrajini prije 24. veljače, kaže Illarionov.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button