Svijet

Njemačka sprema drakonske „energetske propise“ i već sada…

Njemačka će uvesti ograničenja osvjetljenja reklamnih panoa, a “potrebno je i više štednje u radnom okruženju”

Nakon što su EU i Britanija najavile da se vraćaju na drvo kao gorivo, a Deutsche Bank predvidjela da će se “drvo koristiti za grijanje gdje god je to moguće”, u Njemačkoj su doslovno eksplodirali upiti za „ogrjevno drvo“ na Googleu.

Da situacija nije nimalo bezazlena govori i činjenica da njemački dužnosnici sada upozoravaju na ekstremne mjere racionalizacije energije, zajedno s potencijalom da “ekstremisti” počnu potpirivati nacionalne nemire zbog sve gore situacije.

Za početak, njemački ministar gospodarstva i vicekancelar Robert Habeck, koji je prethodno pozvao stanovnike da smanje grijanje, posjete saunama i smanje tuširanja, objavio je u petak da u javnim zgradama diljem zemlje neće biti dopušteno postaviti grijanje iznad 19°C ove jeseniIzuzetak će biti bolnice i društvene ustanove.

U intervjuu za Suddeutsche Zeitung, jedan od najvećih dnevnih novina u zemlji, Habeck je rekao da će novi propisi biti dio Zakona o energetskoj sigurnosti, uz prethodno najavljene zabrane grijanja privatnih bazena.

Osim toga, zgrade i spomenici više neće biti osvijetljeni noću. Uvest će se ograničenja osvjetljenja reklamnih panoa, a “potrebno je i više štednje u radnom okruženju”, dodao je Habeck.

Habeckova najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je šef njemačkog mrežnog regulatora, Klaus Mueller, rekao da će njemačke obitelji morati smanjiti 20% svoje normalne potrošnje energije kako bi izbjegle nestašice plina do prosinca.

“Ako puno ne uštedimo i ne dobijemo dodatno gorivo, imat ćemo problem”. Rekao je za Welt am Sonntag u prošlotjednom intervjuu.

Situacija se zakuhava. Jer oslanjanje na rusku energiju dolazi na naplatu zbog sankcija uvedenih Rusiji. To sada uzrokuje vrtoglavi skok cijena usred smanjenja isporuke ruskog prirodnog plina Europi.

U međuvremenu, njemački dužnosnici pripremaju se za građanske nemire.

U intervjuu za ZDF, Stephan Kramer upozorio je da bi „legitimne“ prosvjede zbog energetske krize mogli „preoteti ekstremisti“. Dakle, počinje priprema terena kako će biti okarakterizirani građani koji budu sudjelovali i pripremali prosvjede – kao ekstremisti!

Kramer je rekao da se dužnosnici pripremaju za prosvjede zbog “nestašice plina, problema s energijom, poteškoća s opskrbom, moguće recesije, nezaposlenosti. Ali i rastućeg siromaštva sve do srednje klase”, dodajući da bi se “ekstremistima” mogli priključiti “lateralni mislioci” koji su se okupili protiv obustave rada zbog pandemije i „desničarski aktivisti“.

“Vjerojatno ćemo se suočiti s masovnim prosvjedima i nemirima. Imamo posla s izrazito emocionalnim, agresivnim, pesimističnim raspoloženjem u društvu. Njihovo povjerenje u državu, njezine institucije i političke aktere prožeto ogromnim sumnjama”, rekao je Kramer.

“Ovo vrlo emotivno i eksplozivno raspoloženje moglo bi lako eskalirati”. Tako bi prosvjedi koji su bili vezani za Covid-19 u usporedbi s novim prosvjedima “vjerojatno više nalikovali dječjoj rođendanskoj zabavi”.

Kramer upozorava potencijalne sudionike. “Dobro razmislite kojim prosvjedima i demonstracijama se pridružujete ili ih se u potpunosti klonite kako ne biste podržali neprijatelje demokracije.

Opet nas iščekuju “zanimljiva” jesen i zima…

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
provjeri.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button