Povijest

Znate li kako su glasila pitanja na prvom povijesnom hrvatskom referendumu?

Povijesni referendum o hrvatskoj samostalnosti: Održan na današnji dan 1991.

Na današnji dan prije 32 godine održan je povijesno značajan referendum-referendum o samostalnosti. Građani Hrvatske odlučivali su o budućnosti zemlje. Odlučili s izaći iz mrske im Jugoslavije…

Pozivajući se na Ustav Republike Hrvatske, Hrvatski je sabor već 21. veljače 1991. godine donio Rezoluciju o postupku razdruživanja od SFRJ i mogućem udruživanju u savez suverenih republika.

Tu namjeru je, na referendumu 19.5.1991., potvrdila slobodno izražena volja naroda. Na referendumskom listiću bila su postavljena dva pitanja:

1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?

2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi?

Na referendum je izašlo 83,56% stanovnika Hrvatske s pravom glasa, od kojih je 94,17% glasovalo za prvu ponuđenu opciju, odnosno za samostalnu Republiku Hrvatsku. Njih 4,18% bilo je za ostanak Hrvatske u Jugoslaviji, a 1,2% listića bilo je nevažećih.

Sukladno rezultatima, Tuđman je 23. svibnja 1991. na temelju izvješća komisije za provedbu referenduma objavio kako su građani Republike Hrvatske donijeli sljedeću Odluku:

“Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. 2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.”

Ovakav ishod referenduma je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. godine oblikovao u ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, istovremeno donijevši i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. 

Na tu je povijesnu odluku, posredstvom međunarodne zajednice,donešen moratorij od 3 mjeseca. Istekom moratorija 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button