Domovina

Zbog korone raste broj samoubojstava i pokušaja samoubojstava kod djece

Saborska zastupnica Kluba Mosta Marija Selak Raspudić,predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, još jednom je upozorila na ozbiljne psihološke posljedice i porast broja samoubojstava i pokušaja samoubojstava kod djece i mladih zbog koronakrize i lockdowna, kao i rast nasilja u obitelji iz istih razloga.

Ponukana istraživanjem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje je pokazalo da je čak 2,4 posto maturanata imalo suicidalne misli tijekom korone, na koje je ranije upozorila i širu javnost, saborska zastupnica odlučila je na vlastitu inicijativu detaljnije istražiti posljedice korona-krize na život i mentalno zdravlje mladih zbog čega je zatražila izradu detaljne MUP-ove statistike koju je danas prezentirala.

U prvih pet mjeseci 2021. godine u odnosu na 2020. samoubojstva i pokušaji samoubojstva djece do 14 godina porasli su za 66,7 %, a u dobnoj skupini od 15 do 18 godina za čak 56,3 %. U tom smislu važno je istaknuti da je posebno ugrožena skupina od 15 do 18 godina jer je u njoj prisutan značajan porast samoubojstava i pokušaja samoubojstava i u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu od čak 90,3%. Dakle, ovo je nastavak ranije prisutnog izrazito negativnog trenda u kojem djeca i tinejdžeri svoje probleme pokušavaju riješiti na najgori mogući način. Također, važno je istaknuti da, za razliku od trendova prethodnih godina, i u samoubojstvima i u pokušajima samoubojstva prednjače djevojčice u odnosu na dječake. U svim dobnim skupinama najnegativniji trend bilježe u Vukovarsko-srijemskoj županiji (porast od 83,3%) i međimurskoj županiji (porast od 80 %).

Na žalost, to nisu jedini zabrinjavajući podaci koji se tiču života i prava djece i mladih. Brojna kaznena djela na štetu djece od 14 do 18 godina također su u značajnom porastu. Tako je spolno uznemiravanje poraslo za 171,4 %, mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba 900 % (od 1 na 10), iskorištavanje djece za pornografiju za 45,2 %, a neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta 200 %. Kada govorimo o kaznenim djelima počinjenim na štetu djece do 14 godina prisutan je porast kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanje djeteta od čak 248,6 %.

Iza nas su mature i prijemni ispiti na fakultete. Ove godine po prvi puta na jednom od najtežih fakulteta u zemlji, Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ostalo je slobodnih mjesta jer pristupnici nisu uspjeli pokazanim znanjem zadovoljiti uvjete za upis. Isto tako, za najbolje gimnazije u glavnom gradu ne mogu konkurirati niti „superodlikaši“. Nasilje u obitelji raste tokom cijele ove krize, a vladajući stalno najavljuju različite represivne mjere kojima bi trebali suzbiti širenje korone. Sve to imalo je velike posljedice na mentalno zdravlje i živote svih građana, pri čemu otkrivamo da su uvelike stradala i naša djeca. Hoćemo li i mi to prešutjeti kao i nadležno ministarstvo ili ćemo se usuditi suočiti s time što je korona učinila mentalnom zdravlju naše djece i time potencijalno spasiti izgubljene mlade živote?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button