Izbor uredništva

Zašto je smrtnost cijepljene djece značajno viša od smrtnosti necijepljene djece?

Gordan Lauc na svom facebook profilu komentirao je istraživanje iz Ujedinjenog Kraljevstva koje pokazuje da je smrtnost cijepljene djece značajno viša u odnosu na necijepljenu. Njegovu objavu donosimo u nastavku:

,,U posljednje vrijeme mi često šalju ovaj grafikon koji pokazuje smrtnost cijepljene i necijepljene djece u UK pa sam se potrudio provjeriti podatke. Možete ih i sami pogledati ovdje u tablici : https://www.ons.gov.uk/…/deathsbyvaccinationstatusengland

Dakle kod djece od 10-14 godina najvjerojatnije se radi o statističkoj aberaciji jer su brojevi iznimno mali. Podatke za tu dobnu skupinu ne treba doživljavati previše ozbiljno.

S druge strane u dobi od 15 do 19 godina doista je smrtnost cijepljene djece značajno viša od smrtnosti necijepljene djece. To naravno poziva na oprez no ne možemo odmah okriviti cjepiva. Lako je moguće da su prvo cijepljena bolesna djeca kod kojih je smrtnost znatno viša, pa cjepiva nisu kriva za taj višak smrti. Međutim teret dokaza je tu na proizvođačima cjepiva i javnost ima pravo zahtijevati da im se predoče potpuni podaci, na što je nedavno pozvalo i uredništvo BMJ.

U svakom slučaju racionalnog opravdanja za cijepljenje zdrave djece i mladih nema. Za njih su i prethodne varijante SARS-CoV-2 bile gotovo uvijek vrlo blage, a omikron je još puno blaži. Velika studija u Danskoj koju sam podijelio prije nekoliko dana jasno je pokazala i da je kod djece i tzv. „dugi kovid“ vrlo rijedak i uglavnom kratkotrajan. Bilo kakvi pritisci na cijepljenje djece i mladih su pogrešni i etički neprihvatljivi.,,

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button