Izbor uredništva

Zašto mediji šute o uhićenju kontroverzne vijećnice Možemo?

Kako smo već pisali, u Zambiji uhićena 4 para iz Hrvatske te se već preko tri tjedna u pritvoru nalazi osam osoba zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su planirali posvojiti djecu iz Konga.

Jedno dijete staro je godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine, a sumnja se da su uhićeni imali krivotvorene dokumente, piše narod.hr

Gitarist Hladnog piva i vijećnica Možemo

Među uhićenima su 44-godišnji Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda. Među uhićenima su i zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivistica i vijećnica Možemo koja je rođena pod imenom Dalija Pintarić (45) i njezina partnerica Ivona (36).

Postavljamo pitanje zašto mediji skrivaju njihove identitete, iako su zambijski mediji prenijeli izvješće policije s punim imenima i prezimenima. Dapače, Jutarnji list je isprva objavio imena no nakon nečije intervencije, odlučio ih je sakriti.

Dalija Pintarić je prvotno bila lezbijka, a zatim je odlučila napraviti tzv. “operaciju spola” te “postati muško”, stoga je promijenila ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević. Ona bi stoga mogla biti, nakon prvog muškarca u ženskom zatvoru i prvi slučaj žene u muškom zatvoru.

Dalija Pintarić odnosno Noah Kraljević proglašen LGBTIQ osobom godine

Dok se još prezivala Pintarić, Noah je 2014. godine na 13. homoseksualnoj povorci dobila nagradu za LGBTIQ osobu godine, a 2017. godine postala je, te je do danas vijećnik mjesnog odbora “Samoborček”, Trešnjevka u kvoti stranke Zagreb je naš na čijem je čelu današnji gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Danas, nakon što je počela piti hormone zbog kojih je dobila dlake i bradu, Noah Kraljević najpoznatija po transrodnom aktivizmu te je bila jedna od osnivačica i supredsjedateljica udruge Trans Aid, danas udruge kolekTIRV.

Intervju s Noah prije nego joj se promijenila boja glasa i prije nego je dobila bradu zahvaljujući hormonima:

LGBT aktivizam na radnom mjestu

Noah je inače surađivala s brojnim lijevim nevladinim organizacijama pa je tako 2017. sudjelovala u kampanji “Ravnopravnost svima!” kao dio aktivnosti projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” kojeg je financirala Europska unija i sufinancirala Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tu su kampanju provodili Prostor rodne i medijske kulture K-zona, BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (čiju je članicu Hasanbegović spominjao u kontekstu lezbijskog sindikalizma), LORI – Lezbijska organizacija Rijeka i udruga Zora uz suradnice Zagreb Pride i Trans Aid.

Noah je razmišljala o rekonstrukciji muškog spolnog organa

Noah je inače u intervjuu za Vox Feminae kazala da je ranog djetinjstva sam pokazivala više odlike muške spolne uloge, nego ženske.

“Tijekom puberteta sam prihvatio lezbijski identitet i u njemu sam se osjećao ugodno neko vrijeme, međutim taj osjećaj krivog spola i rodne uloge nikada nije nestao. S navršenih 34 godine sam se konačno odlučio za tranziciju”, dodao je otkrivši da je razmišljao “o rekonstrukciji muškog spolnog organa, no nakon istraživanja, promišljanja i konzultacije s psihijatrom zaključio smo da mi to nije potrebno da imam ispunjen i kvalitetan seksualan život”.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button