Izbor uredništva

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša razočarao mainstream medije predvođene Indexom: “NISAM PROTIV MEĐUGORJA

Novi zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša i predsjednik HBK dao je svoj prvi intervju Hrvatskom katoličkom radiju.

U njemu s urednicom Vjerskog programa HKR-a Tanjom Maleš govori o svojem odnosu prema prethodnicima, kardinalima Stepincu, Kuhariću i Bozaniću, o Stepinčevoj kanonizaciji i Kuharićevoj beatifikaciji, ali i o svojem odnosu prema Međugorju, za kojega kaže da će poštovati odluku Vatikana.

Intervju djelomično prenosimo, a cijeli intervju, onako kako ga je objavila Izvještajna katolička agencija IKA možete pronaći ovdje.

Tonski zapis možete poslušati na stranicama Hrvatskog katoličkog radija:

Iako ste zagrebački nadbiskup, javnost od Vas očekuje očitovanje po pitanju Međugorja. Naime, kao svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije 2001. godine uredili ste zbornik „Ogledalo pravde“ u kojem ste prikupili dokumente o međugorskim pojavama koje je potpisivao bilo koji službenik Ordinarijata do tada. I u protekla dva mjeseca mnogi su nagađali što Vi mislite o Međugorju. Možete li nam osobno dati odgovor na to pitanje?

Prvo što želim napomenuti je da je bilo svakakvih različitih napisa, ali prvo što bih naglasio je da se Međugorje nalazi u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.

Ja sam zagrebački nadbiskup. To su dvije različite države i biskupije. Zagrebački nadbiskup nema nikakvu nadležnost nad Međugorjem. Isto tako, znademo da je posljednjih nekoliko godina ondje apostolski vizitator, tj., da je Sveta Stolica preuzela kontrolu nad Međugorjem gledajući i promatrajući što će učiniti.

Može se primijetiti da su posljednjih godina dopuštena službena hodočašća u Međugorje.

Što se tiče doktrinalnog [dijela], ostalo je na onoj izjavi bivše biskupske konferencije iz 1991. Prema tomu, ja sam sin Crkve i poštujem sve što Crkva kaže.

Normalno je da se neke stvari razvijaju i gledaju. Ne vidim nikakav problem da, kada Crkva da neki pravorijek o svemu tome ne vidim da bi išta moglo promijeniti i učiniti neke druge stvari. Vjerujem da nikad niste čuli moje izjave u javnosti o tome, ali većinom se tumači to kako biste vi trebali misliti ili kako netko misli da bi netko trebao govoriti, na različite načine.

Zato samo mogu reći da je to preuzeo Vatikan i kakva god se donese odluka, mi smo obvezni poštovati mjerodavni pravorijek.

Na tragu onoga što ste rekli, da želite biti čovjek Crkve – što Crkva kaže tako će biti, ali ako se i priznaju privatne objave to ne utječe na polog vjere.

Upravo tako. Znademo da su i u Lourdesu i u Fatimi bila ukazanja. Vi niste obavezni vjerovati, niste obavezni ići. Mi moramo vjerovati u dogme o Blaženoj Djevici Mariji i ispovijedati ono što ispovijeda Crkva.

To su sve privatne objave. Komu one pomažu, dapače, dobro je da ode i vidi. Znam da se u Međugorju mnogo ljudi ispovijeda i da odlaze tamo jer osjećaju potrebu. Mislim da kao što je Vatikan dopustio službena hodočašća, da sve ide u tom smjeru.

Štoviše, podupiru se i programi i duhovne obnove za svećenike, za obitelji, za mlade iz cijeloga svijeta. Mnoga su zvanja, mnogi brakovi i mnoge obitelji ondje rođene, dakle plodovi se razmatraju i Bogu hvala da ih ima. Vi protiv toga nemate ništa.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Putem...
Darko Pavičić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button