Izbor uredništva

Pfizer,Vatikan i Covid 19

Papa Franjo se prošle godine privatno sastajao s glavnim izvršnim direktorom proizvođača cjepiva Pfizer jer su se postavljala pitanja o učinkovitosti cjepiva u sprječavanju prijenosa COVID– a, koje je sada obvezno za sve članove osoblja i posjetitelje Vatikana.

Prema izvorima iz Vatikana, Sveti Otac se dvaput susreo s izvršnim direktorom Pfizera Albertom Bourlom u Vatikanu, iako točni detalji nisu poznati, piše National Catholic Register.

Za razliku od većine papinih privatnih audijencija, ove sastanke nije najavio Tiskovni ured Svete Stolice, koji isto tako nije odgovorio na ponovljene zahtjeve da potvrdi kako je do sastanaka došlo.

Glasnogovornik Pfizera je rekao kako „ne može potvrditi ili poreći susrete jer se, prema politici tvrtke, poslovni sastanci naših direktora smatraju povjerljivim informacijama“.

Susreti Bourla s Papom ne bi bili prvi takvi nenajavljeni sastanci. U studenom 2019. godine, malo prije nego što je počela pandemija COVID– a 19, Papa je privatno primio Melindu Gates. Susret, s kojim su mnogi u Vatikanu upoznati, nije bio najavljen i nikada nije službeno potvrđen.

Bourla sudjelovao na konferenciji

Pfizer,Vatikan i Covid 19
www.crodex.net
Izvor: vaticanconference 2021.org

Prošle godine u svibnju, Bourla je sudjelovao na internetskoj vatikanskoj zdravstvenoj konferenciji pod nazivom „Ujedinite se radi prevencije i liječenja” kojoj je fokus bio na liječenju i prevenciji COVID– a 19, a konferencija je poslužila kao platforme za promicanje cjepiva koje proizvode velike farmaceutske tvrtke.

Drugi govornici na sastanku koji je organiziralo Papinsko vijeće za kulturu bili su Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne, još jedan veliki proizvođač cjepiva protiv COVID– a 19, dr. Anthony Fauci, glavni savjetnik za medicinska pitanja u mandatu predsjednika Joea Bidena, i dr. Francis Collins, tadašnji ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Država Vatikan bila je jedna od prvih država koja je dobila i primijenila cjepiva nakon što je potpisala ugovor s Pfizerom krajem 2020. godine, koji je u ekskluzivnoj ponudi ponudio svoja cjepiva osoblju Vatikanu. Prva cijepljenja započeta su početkom 2021. godine.

Vatikan je kao snažan zagovornik cjepiva u svjetlu onoga za što vjeruje da je „nastavak pogoršanja trenutnog zdravstvenog stanja“, od 23. prosinca naložio da je Pfizerovo cjepivo protiv COVID– a 19 obvezno za sve članova osoblja i posjetitelje Vatikana.

Od 31. siječnja, za ulazak na teritorij Vatikana bit će potrebno potpuno cijepljenje (dvije doze plus booster doza). (Dokaz o nedavnom preboljenju COVID – a 19 se isto tako može priznati, a ne postoje uvjeti za javne liturgije i opću audijenciju.)

No, obvezno cijepljenje se nameće u trenutku kada se u pitanje dovodi učinkovitost svih cjepiva protiv COVID–a 19 u sprječavanju širenje bolesti.

U prosincu 2020. godine, profesor Andrea Arcangeli, ravnatelj Vatikanskog ureda za zdravstvo, rekao je kako je Vatikan odlučio upotrijebiti cjepivo Pfizer jer se u kliničkim ispitivanjima ono „pokazalo s učinkovitošću od devedeset pet posto“. Dodao je da se „naknadno mogu uvesti druga cjepiva proizvedena različitim metodama nakon procjene njihove učinkovitosti i potpune sigurnosti”.

Tako visok postotak (95%) znači da cijepljene osobe imaju devedeset pet posto manji rizik od dobivanja COVID– a 19 u usporedbi sa sudionicima druge skupine u ispitivanjima, koji nisu bili cijepljeni. Drugim riječima, Pfizer je govorio javnosti da su u vlastitom kliničkom ispitivanju cijepljeni ljudi imali dvadeset puta manje šanse od necijepljenih da dobiju COVID– a 19.

Međutim, u intervjuu za Yahoo News (10. siječnja ove godine), Bourla je priznao da su prve dvije doze cjepiva trenutno neučinkovite protiv varijante Omikron i da je, iako je varijanta Omicron „blaži oblik“ od prethodnih varijanti, zbog visoke stope zaraze, broj hospitalizacija „puno veći u smislu težih oboljenja…“.

„Znamo da dvije doze cjepiva imaju vrlo ograničenu zaštitu, ako ona postoji”, rekao je Bourla za Yahoo News. „Tri doze, dvije doze s booster dozom, nude razumnu zaštitu od hospitalizacije i smrti”.

Unatoč izvornoj stopi učinkovitosti od devedeset i pet posto prema ranijim varijantama COVID– a , koje su Vatikan i potaknule da potpiše ugovor s Pfizerom, osoblje Vatikana nastavilo je obolijevati od COVID– a 19 u Vatikanu tijekom prošle godine, unatoč tome što je cijepljeno dva ili tri puta. Posljednji slučaj je onaj biskupa Briana Farrella, tajnika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, koji je trenutno zaražen COVID– om 19 unatoč tome što je primio booster dozu.

Dužnosnik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana rekao je jutros u razgovoru za Register da je „biskup bio pozitivan na PCR testu, ali očekujemo da će se vrati u ured tijekom sljedećeg tjedna“.

U razgovoru za Register, Vatikanski izvori su isto tako rekli  da je čak četrnaest švicarskih gardista oboljelo od COVID– a 19 u drugoj polovici prošle godine, ali slučajevi nikada nisu prijavljeni. Svi su oni primili dvije doze Pfizera, a nisu imali gotovo nikakvih simptoma na COVID– 19.

Vatikan nije prijavio nijedan slučaj hospitalizacije ili smrti od provođenja cijepljenja, a tijekom pandemije u Vatikanu nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od COVID – a 19.

Međutim, otkako je početkom 2021. godine započelo cijepljenje, Tiskovni ured Svete Stolice prestao je prijavljivati nove slučajeve zaraze COVID– om 19, za razliku od 2020. godine, kada je redovito objavljivao je li neko od osoblja ili rezidenata bio pozitivan na PCR testu.

Posljednji prijavljeni slučajevi zaraze COVID– om nekoga od osoblja u Vatikanu su bili kardinal Giuseppe Bertello, tadašnji predsjednik Pontifikalne komisije za državu Vatikan, i papinski djelitelj milostinje, kardinal Konrad Krajewski, u prosincu 2020. godine. Obojica su preživjela bolest.

Unatoč zabrinutosti da je cjepivo Pfizer nastalo od pobačenih beba, vatikanski Državni tajnik kardinal Pietro Parolin je u izjavi ovoga tjedna isključio svako pravo na izuzeće savjesti.

Rekao je za Registeru da mu se „ne čini opravdanim“ da zaposlenici Vatikana traže izuzeće od cjepiva jer se protive povezanosti cjepiva s pobačajem. Kardinal smatra da je Pfizerovo cjepivo samo testirano, a sam proizvod nije nastao korištenjem staničnih linija dobivenih od pobačaja.

Cjepivo Pfizer-BioNTech je izazvalo mnoge štetne nuspojave, uključujući srčane bolesti i zgrušavanje krvi, posebno kod mlađih primatelja cjepiva, a kod nekih je uzrokovalo smrt. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje tvrde da su ovakva „izvješća rijetkaa poznate i potencijalne prednosti cijepljenja protiv COVID– a 19 nadmašuju poznate i potencijalne rizike [nuspojave]“.

Tisuće ovakvih i drugih slučajeva ipak su prijavljeni na vladinim web stranicama u raznim zemljama (pogledajte podatke za cjepivo Pfizer u Ujedinjenom Kraljevstvu ovdje) gdje se sumnjive nuspojave mogu dobrovoljno prijaviti, a građani su kreirali web stranice kako bi zabilježili vlastita svjedočanstva o štetnim učincima svih cjepiva protiv COVID– a 19.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button