Domovina

Zagrebačke vlasti na čelu s T. Tomaševićem izravno ugrožavaju egzistenciju i opstanak gotovo šest tisuća obitelji i dvadeset tisuća djece!!

Izmjenom odluke o novčanoj pomoći roditeljima odgojiteljima o kojoj će se glasovati u zagrebačkoj Gradskoj skupštini 9. prosinca, mnoge će obitelji ostati bez primanja, a dijelu njih će ostati višestruko niža naknada u iznosu od tisuću kuna. S obzirom da planovi nove zagrebačke vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem o obustavi mjere roditelj odgojitelj izravno ugrožavaju egzistenciju i opstanak gotovo šest tisuća obitelji i dvadeset tisuća djece – o utemeljenosti ukidanja te mjere razgovaralo se u Argumentima HKR-a. Gostovali su demograf i jedan od autora mjere roditelj odgojitelj prof. dr. Stjepan Šterc s Hrvatskih studija u Zagrebu, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko i glavna urednica portala Zagreb.info Marja Čolak, prenosi hkm.hr.

zagrebačke vlasti

“Riječ je o neozbiljnoj odluci koja je posljedica ideološkog pristupa i bilo bi korektno od nove zagrebačke vlasti da otvoreno kaže da ih demografski opstanak i revitalizacija Hrvatske ne zanimaju i da njihova ideologija u prvi plan ne stavlja djecu i obitelji”.

Stjepan Šterc istaknuo je na početku da mjera roditelj odgojitelj nije populistička kako se često ističe jer su oni iz struke sami došli pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću i predložili mu da je uvede radi poticanja rađanja što više djece u demografski opustošenoj zemlji. “Dakle, ona nije donesena radi dobivanja glasova, nego zato što smo mi iz struke tražili od pokojnog gradonačelnika da krene s ozbiljnim demografskim mjerama s obzirom na to da je na čelu glavnog grada tim više što u državi ne čine ništa u mijenjanju loših demografskih trendova”, rekao je Šterc te pozvao novu zagrebačku vlast da otkrije koji su to stručnjaci utvrdili da mjera nije dala rezultate i da otvoreno priznaju stvarne razloge njezina ukidanja.

“Neka napokon izađu javno s imenima i prezimenima ljudi koji su radili analizu te mjere. Radi se o egzistencijalnom pitanju za tisuće majki i djece i što će oni s njima učiniti nakon ukidanja te mjere? Riječ je o neozbiljnoj odluci koja je posljedica ideološkog pristupa i bilo bi korektno od nove zagrebačke vlasti da otvoreno kaže da ih demografski opstanak i revitalizacija Hrvatske ne zanimaju i da njihova ideologija u prvi plan ne stavlja djecu i obitelji”, poručio je taj demograf.

Nećemo dopustiti da se dira u naša stečena prava

“Četvrtog prosinca završava javno savjetovanje o najavljenim izmjenama mjere roditelj odgojitelj i tu je već prilika da u Gradu pokažu dobru volju i da se ‘stane na loptu’ te se izmjene ne pošalju na dnevni red u Gradsku skupštinu”.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko izrazila je nadu da će gradonačelnik Tomašević ipak pokazati socijalnu osjetljivost,  stopirati najavljene izmjene, osnovati radnu skupinu u kojoj će biti uključeni i stručnjaci te ozbiljno pristupiti rješenju nastalog problema. “Četvrtog prosinca završava javno savjetovanje o najavljenim izmjenama mjere roditelj odgojitelj i tu je već prilika da u Gradu pokažu dobru volju i da se ‘stane na loptu’ te se izmjene ne pošalju na dnevni red u Gradsku skupštinu. Nećemo dopustiti da se dira u naša stečena prava, želimo da se proces stopira, osnuje radna skupina i da se nađe prihvatljivo rješenje. Dakle, mi ne  prihvaćamo izmjene koje vode ukidanju mjere roditelj odgojitelj”, bila je jasna Berbić Lacko.

Glavna urednica portala Zagreb. info Marja Čolak komentirala je pak šutnju Plenkovićeve vlade tim više što su iz udruge roditelja i građanskih inicijativa otkrili kako im unatoč poslanim upitima i apelima nitko iz Vlade do sada nije odgovorio, dok su iz zagrebačkog HDZ-a najavili da će ipak poslati neki amandman na predloženu izmjenu kojom se planira obustaviti mjera roditelj odgojitelj.

Prosječna dob korisnica pomoći je 36.g.k, a očeva nešto veća.

“Sada  dolazimo u situaciju da se HDZ ipak zalaže za tu mjeru i podnosi neke amandmane da se pomogne roditeljima odgojiteljima, no jasno je da je riječ o političko-oportunističkom prilagođavanju trenutnoj situaciji”.

“Ispod radara je prošlo da je u programu HDZ-a na nacionalnoj razini za parlamentarne izbore 2016. bila stavka da se status roditelja odgojitelja uvede na državnoj razini i to za obitelji sa četvero i više djece, ali to nikada nije realizirano. Isto tako, kada se u zagrebačkoj Gradskoj skupštini glasovalo o mjeri roditelj odgojitelj, zagrebački HDZ je bio suzdržan. Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Mislav Herman je tada objašnjavao da je ta mjera u koliziji s nacionalnom demografskom politikom. Sada pak dolazimo u situaciju da se HDZ ipak zalaže za tu mjeru i podnosi neke amandmane da se pomogne roditeljima odgojiteljima, no jasno je da je riječ o političko-oportunističkom prilagođavanju trenutnoj situaciji”, naglasila je Čolak.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button