Povijest

Ususret “Oluji”:”Oluja nije počela ono jutro kada je to javio HTV nego ranije”.

Na jednom od mnogobrojnih Foruma, pronašli smo zanimljiv komentar:

“Oluja nije počela ono jutro kada je to javio HTV nego ranije.Prva akcija u operaciji oluja je bilo zauzimanje strateške kote “Procip”.

I danas se sjećam riječi srpskog generala koje je naša veza uhvatila i snimila kako psuje majku svima i govori citiram “Ako vam je pala Bastilja gde ih mislite zaustaviti?” Nakon toga su također na kupreškom ratištu intenzivirane vojne operacije prema Crnom vrhu ,Kujači i Vitorogu.Prije toga je zauzeta Dinara i kninsko zaleđe kao i sam Knin je postalo vojno neobranjivo u slučaju koordiniranog napada sa više strana. Razloge egzodusa iz SAO Krajine treba tražiti i u tome da su ti ljudi postali svjesni da su ostavljeni od Srbije i prepušteni sami sebi.

Vrlo bitna je i činjenica da je vojsci i SAO Krajine i RS-a moral bio na dnu dna,bilježili su mjesecima poraz za porazom.Tijek vojnih operacija je i prosječnom vojniku ukazivao na to da će glavni udar na krajinu doći iz pravca BiH.U principu svi vojni razlozi su upućivali na takav rasplet događanja. Srpske crte obrane prema RH su bile odlično utvrđene i nisu se pomjerale već godinama a prema BiH gotovo da i nije postojala organizirana obrana. Dan uoči Oluje je na području BiH HVO izvršio napad na stratešku kotu Prika Jelovača gdje su se cijeli dan vodile bukvalno (ovo uistinu ne pretjerujem)borbe prsa u prsa. Baš po stihovima narodne pjesme “Namjeri se junak na junaka” .Gubitci su bili uistinu veliki sa obje strane. Akcija je započela u 6 ujutro i trajala do 1 poslije ponoći.

Bilo koji vojni analitičar bi zbog siline napada zaključio da iz toga pravca kreće glavni udar.U toku tog dana i te noći iz SAO Krajine je na područje kupreške bojišnice prebačeno oko 3 000 pripadnika specijalnih postrojbi vojske SAO Krajine uključujući i Kninđe ,Specijalnu policiju te pripadnike Tigrova (Arkanovih ) i Belih Orlova koji su tada bili na područjima Krajine.Ako tomu još pridodamo način na koji je bila ustrojena srpska vojska , gotovo sve rezervisti i vrlo mali broj malih operativnih postrojbi Sao Krajina je praktično ostala bez obrane.”

Izvor: FORUM”,FB stranica 1. Gardijska brigada HVO-a “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button